- Kapusta pekińska z patelni
- Kajmak mleczny (bez glutenu)
- Kotlety gryczane
- Mozzarella w karecie
- Ptysie na słono z farszem serowym
- Ryba po grecku
- Omlet arabski
- Fritata - warzywa w jajku
- Ptysie na słono z farszem brokułowym
- Ratatouille (warzywa duszone/zapiekane)
- Kolorowa jajecznica
- Kulki rybne po norwesku
- Chłodnik polski (uproszczony, błyskawiczny)
- Sałatka arabska tabuleh
- Szejk niekoniecznie arabski
- Biszkopt z owocami
- Wytrawne kruche ciasto
- Placuszki cukiniowe
- Zupa śliwkowa
- Zupa z jabłek na słono
- Fasolka szparagowa odsmażana z boczkiem
- Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
- Amerykańska szarlotka
- Placuszki drożdżowe
- Spaghetti z bobem
- Krupnik
- Mleczny przysmak
- Kruche ciasto (na dwa mazurki)
- Kluski z ciasta ptysiowego (parzone)
- Zupa krem z mrożonych kalafiorów
- Szpinak z baraniną
- Szaszłyki z jagnięcia (drobiu)
- Kisiel żurawinowy lub porzeczkowy
- Chrupiące babeczki
- Chleb ziołowy
- Rogaliki
- Pączki z białego sera
- Majowe ciasto z rabarbarem
- Babeczki ryżowe ze śliwkami
- Mazurek nugatowy
- Mięso duszone po turecku
- Bezglutenowe ciasteczka
- Mrożone owoce
- Ciasto z jagodami kruche
- Kładzione kluski lub smażone kotleciki z kaszy manny
- Zapiekanka warstwowa z mięsem
- Sałatka z arbuza i fety
- Drób lub wołowina z zielonym groszkiem w strączkach
- Łosoś pieczony w soli
- Ciasto na pierogi (bez jajek)
- Kurczak (lub ryba) z suszonymi śliwkami i migdałami
- Tarta i babeczki z porami i szynką
- Rizotto z tuńczykiem
- Koktajl brzoskwiniowy
- Pomidory nadziewane ryżem
- Mielona wołowina po chińsku
- Tort budyniowy cioci Halinki
- Jajka faszerowane
- Croque monsieur i croque madame
- Knedelki z sandacza