Przepis na: Kartoflanka przecierana

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 50 dag ziemniaków, 1 pęczek włoszczyzny, 2 cebule, 10 dag wędzonego boczku, 1 łyżka oleju, 800 ml bulionu warzywnego, 5 gałązek majeranku, 100 ml kremówki, sól, pieprz

Przepis:

Kartoflanka przecierana
Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Obierz i pokrój włoszczyznę. Posiekaj cebulę, a boczek pokrój w małą kostkę. W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę i 2/3 boczku. Dodaj ziemniaki i włoszczyznę, smaż przez chwilę. Wlej bulion, wrzuć 2 gałązki majeranku. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj bez pokrywki około 15 minut, a potem wyjmij gałązki majeranku. Pozostały boczek wysmaż na chrupko na suchej patelni. Zupę zmiksuj i połącz ze śmietaną. Zagotuj jeszcze raz, zdejmij z ognia, przypraw. Posyp skwarkami boczku i listkami pozostałego majeranku.

Kartoflanka przecierana - Zdjęcia