Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kartoflanka przecierana
Sk³adniki( ):
- 50 dag ziemniaków, 1 pêczek w³oszczyzny, 2 cebule, 10 dag wêdzonego boczku, 1 ³y¿ka oleju, 800 ml bulionu warzywnego, 5 ga³±zek majeranku, 100 ml kremówki, sól, pieprz
Przepis:
Ziemniaki obierz, pokrój na kawa³ki. Obierz i pokrój w³oszczyznê. Posiekaj cebulê, a boczek pokrój w ma³± kostkê. W garnku rozgrzej olej, podsma¿ na nim cebulê i 2/3 boczku. Dodaj ziemniaki i w³oszczyznê, sma¿ przez chwilê. Wlej bulion, wrzuæ 2 ga³±zki majeranku. Zagotuj, zmniejsz ogieñ, gotuj bez pokrywki oko³o 15 minut, a potem wyjmij ga³±zki majeranku. Pozosta³y boczek wysma¿ na chrupko na suchej patelni. Zupê zmiksuj i po³±cz ze ¶mietan±. Zagotuj jeszcze raz, zdejmij z ognia, przypraw. Posyp skwarkami boczku i listkami pozosta³ego majeranku.