Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st. Wymieszaj dokładnie mąkę, cukier, sodę i kakao. Dodaj pozostałe składniki. Ponownie wymieszaj całość bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. W wydaniu bardziej luksusowym możesz dorzucić jeszcze garść rodzynek, posiekanych orzechów lub innych bakalii (rozmieszaj równomiernie z resztą masy.)
Otrzymane ciasto wylej na formę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piecz około godziny. Często sie zdarza,że chociaż wierzch wygląda na gotowy, ciasto jest jeszcze w środku surowe (sprawdzamy patyczkiem).W takim razie przykryj je papierem śniadaniowym, a po kilku minutach sprawdź ponownie, czy już się upiekło.
Murzynek w wersji świątecznej można polać masą czekoladową.
A może masz ochotę wypróbować inne przepisy na
czekoladowe ciasta?