Przepis na: Napój z owoców jagodowych

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • ok. 50 dag (2 szklanki) owoców jagodowych (malin, truskawek, porzeczek, czarnych jagód, jeżyn), miód lub miałki cukier, sok z cytryny lub pomarańczy (ewentualnie)

Przepis:

Napój z owoców jagodowych
Oczyszczone owoce rozetrzyj na miazgę. Otrzymaną papkę wymieszaj z 2-3 szklankami przegotowanej, zimnej wody (lub wywaru z owoców) i przecedź przez sito, wyciskając masę łyżką. Napój osłódź do smaku cukrem lub miodem, ewentualnie dopraw sokiem z pomarańczy lub cytryny. Jeśli owoce mają mało wyrazisty smak, można wlać mniej wody, a dodać więcej soku pomarańczowego czy cytrynowego. Ochłodź przed podaniem albo używaj schłodzonych składników. Dorosłym możesz dorzucić kostki lodu. Taki owocowy napój można przyrządzić również z innych soczystych owoców (jeśli są twarde, np. jabłka czy gruszki, najpierw zetrzyj je na tarce, bez obierania). Warto próbować rozmaitych owocowych kombinacji.