Przepis na: Eskalopek z pomidorem
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- kotlecik cielęcy (ok. 5 dag), szczypta suszonej szałwii, rozmarynu i oregano, pół łyżeczki oliwy, gruby plaster dużego pomidora bez skórki, pół łyżeczki masła
Przepis:
Kotlet umyj, osusz, lekko rozbij, uformuj tak, by był jak najbardziej okrągły. Zioła zmiel i natrzyj nimi mięso. Odłóż na pół godziny do lodówki. Na patelnię wlej oliwę, a gdy się rozgrzeje, wrzuć kotlet na 1-2 minuty. Przełóż go do rondelka, dolej 2 łyżki wody i duś na malutkim ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut (w razie potrzeby dolewaj wody). Przełóż kotlet do małego naczynia do zapiekanek, wlej resztę sosu, przykryj plastrem pomidora, posyp grudkami masła. Zapiekaj chwilę w piekarniku w 180°C, dopóki pomidor lekko nie zbrązowieje.