Przepis na: Cudowna cukinia

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • pół małej cukinii, 2 pomidory z puszki lub 3 małe świeże, pół cebuli, ząbek czosnku, łyżeczka oliwy, pół łyżeczki cukru (niekoniecznie), łyżeczka suszonej bazylii i kilka listków świeżej

Przepis:

Cudowna cukinia
Cukinię umyj, pokrój w plasterki grubości ok. 5 mm. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż cukinię i smaż ok. 5 min z każdej strony. Zdejmij z patelni, odłóż na papierowy ręcznik, by osączyć tłuszcz. Na sos z duszenia cukinii wrzuć drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Duś na małym ogniu, aż cebula stanie się szklista. Dodaj rozdrobnione pomidory (do tych z puszki wlej łyżkę zalewy), wsyp suszoną bazylię. Duś na malutkim ogniu tak długo, aż płyn niemal całkiem wyparuje. Od czasu do czasu mieszaj. Odstaw z ognia, zmiksuj i znowu duś, aż sos uzyska konsystencję gęstej marmolady. Teraz musisz częściej mieszać, żeby się nie przypalił. Powinien być niemal słodki, więc jeśli trzeba, dosyp nieco cukru. Na plasterki cukinii włóż po łyżeczce ostudzonego sosu. Przybierz listkami bazylii.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy