Przepis na: Przecier owocowy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 1 kg zdrowych, soczystych owoców (malin lub innych, które się dadzą rozetrzeć
  • mogą być też owoce mieszane), 1,5 kg cukru

Przepis:

Przecier owocowy
Sparz wrzątkiem miskę (najlepiej makutrę), w której będziesz ucierać owoce, a także wałek, słoiki i pokrywki. Owoce przebierz, oczyść, umyj. Pestkowe wydryluj, brzoskwinie i morele sparz wrzątkiem. Duże owoce rozdrobnij. Jeśli przeszkadzają ci pestki w owocach jagodowych, przetrzyj je przez gęste sito. Przełóż owoce do miski, wsyp cukier. Ucieraj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru i powstania jednolitej masy (kawałki nieroztartych owoców mogą spowodować, że przecier się zepsuje). Gotowy przecier włóż do wysuszonych słoików, mocno zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu. Owoce zawierające pektyny (np. porzeczki) ucierane z cukrem bardzo szybko gęstnieją, tworząc znakomitą galaretkę. Przeciery owocowe to cenne źródło witamin. Możesz ich używać jako dodatku do naleśników, klusek, ryżu, naleśników, ciast albo wykorzystywać do przyrządzania napojów i kisieli. Utrzeć z cukrem można też suche, oczyszczone płatki róży cukrowej (szklanka mocno ubitych płatków na szklankę cukru i łyżkę soku z cytryny).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy