Przepis na: Przecier owocowy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 1 kg zdrowych, soczystych owoców (malin lub innych, które się dadzą rozetrzeć
  • mogą być też owoce mieszane), 1,5 kg cukru

Przepis:

Przecier owocowy
Sparz wrzątkiem miskę (najlepiej makutrę), w której będziesz ucierać owoce, a także wałek, słoiki i pokrywki. Owoce przebierz, oczyść, umyj. Pestkowe wydryluj, brzoskwinie i morele sparz wrzątkiem. Duże owoce rozdrobnij. Jeśli przeszkadzają ci pestki w owocach jagodowych, przetrzyj je przez gęste sito. Przełóż owoce do miski, wsyp cukier. Ucieraj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru i powstania jednolitej masy (kawałki nieroztartych owoców mogą spowodować, że przecier się zepsuje). Gotowy przecier włóż do wysuszonych słoików, mocno zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu. Owoce zawierające pektyny (np. porzeczki) ucierane z cukrem bardzo szybko gęstnieją, tworząc znakomitą galaretkę. Przeciery owocowe to cenne źródło witamin. Możesz ich używać jako dodatku do naleśników, klusek, ryżu, naleśników, ciast albo wykorzystywać do przyrządzania napojów i kisieli. Utrzeć z cukrem można też suche, oczyszczone płatki róży cukrowej (szklanka mocno ubitych płatków na szklankę cukru i łyżkę soku z cytryny).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Krzyżówa z hasłem

    Przecier owocowy -- https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg

  • Re: Świąteczny kalejdoskop - zagadki, krzyżówki i

    Przecier owocowy -- https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg

  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    Sorbet lub sorbetto (jak to się nazywa we Włoszech) to mrożona mikstura zwykle przygotowywana z przecierów owocowych lub soku, cukru i wody. Jest popularny jako deser, ale służy również do oczyszczenia palety pomiędzy wielodaniowymi posiłkami. -- https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/UBZWRKMkOwbtiZZaBX.jpg

  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    Sorbetu nie należy mylić z sorbetem (mimo że słowa są nieco podobne). Sorbet składa się z mrożonego soku owocowego, bez przecieru owocowego lub bez, wraz z jakimś środkiem słodzącym, ale do produkcji sorbetu nie używa się mleka, śmietany ani innego nabiału. -- https

  • Re: Kuchenne rewolucje

    Suflety deserowe są zazwyczaj podawane na ciepło, na zimno lub mrożone i przygotowywane są z przecierów owocowych, czekolady, cytryny lub alkoholu.

  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    Sorbet można przygotować z soku owocowego, przecieru owocowego lub obu. Ilość nabiału w sorbecie jest niska w porównaniu z innymi mrożonymi deserami. Podczas gdy lody będą zawierać co najmniej 10 procent tłuszczu maślanego (często aż do 20 procent), a lody od 4 do 8 procent tłuszczu maślanego

  • Re: Świąteczny kalejdoskop - zagadki, krzyżówki i

    W Rosji występuje kilka rodzajów paschy. Tę z dużą ilością dodatków (tłuste, z dużą ilością jaj, śmietany i masła) określa się mianem bojarskiej i carskiej. Czasami do potrawy, prócz bakalii i orzechów, dodaje się też czekoladę, marmoladę, przeciery owocowe i owoce kandyzowane. Paschę aromatyzuje

  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    W przypadku innych smaków zamiast soku można użyć przecieru owocowego. Na przykład, aby przygotować sorbet malinowy, zmiksuj mrożone maliny i przecedź puree przez sito lub gazę, aby usunąć pestki. Następnie połącz puree, mleko, cukier i sok z cytryny i rozrób w maszynie do lodów. Można użyć mleka