Przepis na: Owoce pasteryzowane
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- owoce jagodowe lub miękkie pestkowe, cukier - według uznania
Przepis:
Owoce umyj, a następnie oczyść (te z pestką wydryluj). Ułóż je ciasno w wyparzonych słoikach, przesypując cukrem i zostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Na litrowy słój wypełniony owocami weź 2-3 łyżki cukru (w zależności od kwaśności owoców i twoich upodobań smakowych). Zakręć (nieszczelnie) czystymi pokrywkami. Na dnie garnka umieść podkładkę izolującą od gorąca (wystarczy kilka warstw papieru), włóż słoik. Jeśli chcesz pasteryzować więcej słoików naraz, powinny być jednakowej wysokości i odizolowane od siebie (chociażby papierem) i od ścianek naczynia. Wlej do garnka wodę w temperaturze pokojowej do wysokości ok. 2 cm poniżej pokrywek. Przykryj garnek, by para wytwarzająca się podczas pasteryzacji ogrzewała pokrywki. Garnek ze słoikami podgrzewaj i od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj na małym ogniu 15-30 min (w zależności od wielkości słoików i owoców). Słoiki wyjmij i dokręć. Możesz sprawdzić szczelność pokrywek, ustawiając słoiki do góry dnem (na wszelki wypadek w misce lub na głębokim talerzu). Jeśli płyn wycieka, wymień pokrywkę i ponownie, choć już krócej, wypasteryzuj słoik. Po wystygnięciu pokrywka powinna być lekko wklęsła (oznacza, że jest szczelnie zamknięta). Tak przygotowane owoce można wykorzystać do robienia zup, kompotów, pierogów, naleśników, sałatek, deserów.