Zobacz inne przepisy
Przepis na: Owoce pasteryzowane
Składniki( ):
- owoce jagodowe lub miękkie pestkowe, cukier - według uznania
Przepis:

Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Toksoplazmoza - jeśtem zrozpaczona////
Nie wiem skad t > o złapałam...od kilku miesięcy nie próbuję surowego mięsa, nie ma kontaktu z ko > tami. Zapomnialas o warzywach i owocach, niepasteryzowanym mleku, wodzie...
-
Re: Czy emamy robią jeszcze przetwory na zimę??
Ja przerabiam co się da i ile się da: dżemy, soki kompoty, owoce pasteryzowane (do ciasta), buraki, kapustę czerwoną, ogórki na kilka sposobów, marynaty z warzyw i owoców, pomidory, barszcz i do tego kapustę kiszę... Kilkaset słoików co roku plus beczka kapusty. Zżerają wszystko
-
Re: jedzenie "niesłoiczkowe" - zdrowe?
. ponad 100stopni C,a owoce pasteryzowane w trochę niższej temp. Sztucznych aromatów tez w nich nie ma,a jeśli Twoje dziecko woli jeść słoiczki to może po prostu są smaczniejsze od Twojego gotowania.
-
Re: Przetwory a witaminy
są one wskazane jedynie dla osób z nadkwasotą i wrzodami żołądka, bo zawarte w dużej ilości w aronii kwasy organiczne mogą podrażniać żołądek. Dużo beta-karotenu (prowitaminy A) zawierają morele i brzoskwinie w różnej postaci - w sokach, dżemach, całych owocach pasteryzowanych pozostaje około
-
Re: Teoria opanowana, ale praktyka...
wprowadzaam w okolicach roku) ugotowanych na gęsto, do tego owoce: śwież starte, suszone gotowane z owocami, pasteryzowane bez cukru z zimowych zapasów. Śniadania jedzone łapką. przygotowanie warzyw to nie problem, ale np mieso ktore my > jemy nie bardzo sie nadaje dla niej bo jest przyprawione i
-
Re: poradzcie. "słoiczki" czy gotowanie.
, na 3 dzień posiłek nie ma prawie rzadnych wartości. Tak więc nie jest to proste. Słoiczki tez traca na obróbce nie sa wyjatkiem - zupki i mięsko sa sterylizowane, zaś owoce pasteryzowane trwa to krótko, ale starty w wartości odżywczej zawsze są. Sprawdzaj zawsze czy słiczek jest zamkniety, nie