Przepis na: Owoce pasteryzowane

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • owoce jagodowe lub miękkie pestkowe, cukier - według uznania

Przepis:

Owoce pasteryzowane
Owoce umyj, a następnie oczyść (te z pestką wydryluj). Ułóż je ciasno w wyparzonych słoikach, przesypując cukrem i zostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Na litrowy słój wypełniony owocami weź 2-3 łyżki cukru (w zależności od kwaśności owoców i twoich upodobań smakowych). Zakręć (nieszczelnie) czystymi pokrywkami. Na dnie garnka umieść podkładkę izolującą od gorąca (wystarczy kilka warstw papieru), włóż słoik. Jeśli chcesz pasteryzować więcej słoików naraz, powinny być jednakowej wysokości i odizolowane od siebie (chociażby papierem) i od ścianek naczynia. Wlej do garnka wodę w temperaturze pokojowej do wysokości ok. 2 cm poniżej pokrywek. Przykryj garnek, by para wytwarzająca się podczas pasteryzacji ogrzewała pokrywki. Garnek ze słoikami podgrzewaj i od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj na małym ogniu 15-30 min (w zależności od wielkości słoików i owoców). Słoiki wyjmij i dokręć. Możesz sprawdzić szczelność pokrywek, ustawiając słoiki do góry dnem (na wszelki wypadek w misce lub na głębokim talerzu). Jeśli płyn wycieka, wymień pokrywkę i ponownie, choć już krócej, wypasteryzuj słoik. Po wystygnięciu pokrywka powinna być lekko wklęsła (oznacza, że jest szczelnie zamknięta). Tak przygotowane owoce można wykorzystać do robienia zup, kompotów, pierogów, naleśników, sałatek, deserów.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Toksoplazmoza - jeśtem zrozpaczona////

    Nie wiem skad t > o złapałam...od kilku miesięcy nie próbuję surowego mięsa, nie ma kontaktu z ko > tami. Zapomnialas o warzywach i owocach, niepasteryzowanym mleku, wodzie...

  • Re: Czy emamy robią jeszcze przetwory na zimę??

    Ja przerabiam co się da i ile się da: dżemy, soki kompoty, owoce pasteryzowane (do ciasta), buraki, kapustę czerwoną, ogórki na kilka sposobów, marynaty z warzyw i owoców, pomidory, barszcz i do tego kapustę kiszę... Kilkaset słoików co roku plus beczka kapusty. Zżerają wszystko

  • Re: jedzenie "niesłoiczkowe" - zdrowe?

    . ponad 100stopni C,a owoce pasteryzowane w trochę niższej temp. Sztucznych aromatów tez w nich nie ma,a jeśli Twoje dziecko woli jeść słoiczki to może po prostu są smaczniejsze od Twojego gotowania.

  • Re: Przetwory a witaminy

    są one wskazane jedynie dla osób z nadkwasotą i wrzodami żołądka, bo zawarte w dużej ilości w aronii kwasy organiczne mogą podrażniać żołądek. Dużo beta-karotenu (prowitaminy A) zawierają morele i brzoskwinie w różnej postaci - w sokach, dżemach, całych owocach pasteryzowanych pozostaje około

  • Re: Teoria opanowana, ale praktyka...

    wprowadzaam w okolicach roku) ugotowanych na gęsto, do tego owoce: śwież starte, suszone gotowane z owocami, pasteryzowane bez cukru z zimowych zapasów. Śniadania jedzone łapką. przygotowanie warzyw to nie problem, ale np mieso ktore my > jemy nie bardzo sie nadaje dla niej bo jest przyprawione i

  • Re: poradzcie. "słoiczki" czy gotowanie.

    , na 3 dzień posiłek nie ma prawie rzadnych wartości. Tak więc nie jest to proste. Słoiczki tez traca na obróbce nie sa wyjatkiem - zupki i mięsko sa sterylizowane, zaś owoce pasteryzowane trwa to krótko, ale starty w wartości odżywczej zawsze są. Sprawdzaj zawsze czy słiczek jest zamkniety, nie