Przepis na: Konfitury (i sok) z malin
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 1 kg zdrowych malin, 1 kg cukru
Przepis:
Oczyszczone i umyte malin przełóż do dużego, płaskiego rondla i zasyp cukrem (najlepiej na noc), by puściły sok. Po kilkunastu godzinach ustaw rondel na średnim ogniu i doprowadź owoce do wrzenia. Smaż je w ten sposób kilka minut, zbierając łyżką tworzącą się pianę. Nie mieszaj, by nie uszkodzić owoców, jedynie potrząsaj rondlem, aby piana łatwiej mogła wypłynąć na powierzchnię. Następnie odstaw konfiturę do zupełnego wystygnięcia. Powtórz te wszystkie czynności (smażenia i studzenia) jeszcze trzy-cztery razy. Gorące konfitury wkładaj do słoików, ustawiaj do góry dnem i trzymaj tak do wystygnięcia. Maliny są bardzo soczyste, więc podczas ich smażenia wytwarza się dużo soku. Część soku można zlać osobno (na gorąco) do szczelnie zakręcanych słoików, butelek. W ten sposób możesz przygotować konfitury z innych owoców, nawet z kwaśnych jabłek (np. antonówek) pokrojonych w plasterki i obranych.