Przepis na: Mrożone owoce
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- soczyste owoce, cukier (szklanka cukru na litr owoców), pojemniki do mrożonek (mogą być też pudełka po lodach)
Przepis:
Owoce umyj. Duże podziel na części, a pestkowe wydryluj. Umieść je w płytkim naczyniu i posyp cukrem. Delikatnie wymieszaj, by puściły nieco soku. Jak tylko cukier się rozpuści, włóż owoce do pojemników, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni, natychmiast szczelnie zamknij i zamroź. Tej metody mrożenia można używać do wszelkich soczystych owoców, jeśli zależy nam, by po wyjęciu z zamrażalnika nadawały się do jedzenia i jednocześnie zachowały swój kształt. Tak przygotowane owoce nie zamarzają ?na kość? (choć przez pewien czas po wyjęciu z zamrażarki będą lodowato zimne). Świetnie nadają się do dekoracji deserów.