Przepis na: Suszone pomidory

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • niewielkie, mięsiste, najlepiej długie pomidory (rzymskie), sól (niekoniecznie), oliwa (niekoniecznie)

Przepis:

Suszone pomidory
Nagrzej piekarnik do 50-70 st. C. Pomidory przekrój na pół (wzdłuż). Ułóż jedną warstwą na blasze, przecięciem do góry. Posyp solą. Susz przez kilka, kilkanaście godzin, z przerwami lub bez, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy pomidory ściemnieją i pomarszczą się, ostudź je, przełóż do wyparzonych słoików. Możesz zalać je oliwą i dołożyć ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Jeśli nie chcesz pomidorów solić i zalewać oliwą, musisz je mocniej wysuszyć i trzymać w chłodnym miejscu lub w zamrażarce. Nadają się do jedzenia od razu po wyjęciu. Suszone pomidory to doskonała przekąska. Używać ich możesz do spaghetti, sałatek albo sosów. Te bardziej wysuszone, bez soli i oliwy, można jeść jak chipsy.

Suszone pomidory - Zdjęcia

Suszone pomidory - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu