Przepis na: Suszone pomidory

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • niewielkie, mięsiste, najlepiej długie pomidory (rzymskie), sól (niekoniecznie), oliwa (niekoniecznie)

Przepis:

Suszone pomidory
Nagrzej piekarnik do 50-70 st. C. Pomidory przekrój na pół (wzdłuż). Ułóż jedną warstwą na blasze, przecięciem do góry. Posyp solą. Susz przez kilka, kilkanaście godzin, z przerwami lub bez, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy pomidory ściemnieją i pomarszczą się, ostudź je, przełóż do wyparzonych słoików. Możesz zalać je oliwą i dołożyć ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Jeśli nie chcesz pomidorów solić i zalewać oliwą, musisz je mocniej wysuszyć i trzymać w chłodnym miejscu lub w zamrażarce. Nadają się do jedzenia od razu po wyjęciu. Suszone pomidory to doskonała przekąska. Używać ich możesz do spaghetti, sałatek albo sosów. Te bardziej wysuszone, bez soli i oliwy, można jeść jak chipsy.

Suszone pomidory - Zdjęcia

Suszone pomidory - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Suszone pomidory

    czerwonylucjan napisał(a): > Sa bardzo suche i maja duzo soli. Kupuję suszone pomidory tonami i ani razu nie były słone...

  • Suszone pomidory

    Kupuje te suche w torbie ale chce je przekonwertowac w takie jak w oleju. Jesli je wymocze, osusze i zaleje olejem to ile postoja w lodowce? Myslalm o tym by zalac je vinegretem - to chyba przedluzuloby ich trwalosc?

  • Re: Suszone pomidory

    Te kupowane na wage sa duzo tansze niz te w oleju i nie musze dzwigac sloikow, naprawde trzeba takie rzeczy tlumaczyc? Ponaddo chce je miec juz pokrojone a nie wyciagac cale z oleju i je kroic marzac deske olejem.

  • Re: Suszone pomidory

    Wyjęłam z oliwy, zrobione kilka dni temu, ugryzłam i kurna nie są slone :D

  • Re: Suszone pomidory

    summerland napisała: > Dodajesz jakies przyprawy? Do części słoiczków bo mam ich kilka w lodówce, czosnek i rozmaryn.

  • Re: Suszone pomidory

    Dodajesz jakies przyprawy?

  • Re: Suszone pomidory

    Miesiące. Śmiało zalej, potrzebują czasu żeby wchłonąć olej i zmięknąć.

  • Re: Suszone pomidory

    Ja kupuję suszone, wkladam do słoika, zalewam oliwą, ew. dobrym olejem i stoją w lodówce po kilka miesięcy o ile ich wczesniej nie zjem. Ten olej/oliwa z pomidorów jest super do salatek, marynowania mięsa etc.