Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kiszone ogórki cioci Marty
Składniki( ):
- niewielkie, młode, intensywnie zielone ogórki. Zalewa (na litr płynu): 2 łyżki soli, 1 łyżeczka cukru, dodatki do litrowego słoika: obsuszona łodyga kopru z nasionami, 2-3 ząbki czosnku, 1-2 wiórki obranego korzenia chrzanu lub kilka ziarenek gorczycy, 1-2 listki wiśni, 1-2 listki czarnej porzeczki (niekonieczne, ale bardzo poprawiają smak)
Przepis:
Zagotuj wodę z solą i cukrem. Ogórki poukładaj ciasno, pionowo, w litrowych, wyparzonych słoikach. Włóż dodatki. Wlej wrzącą zalewę, tak by ogórki były przykryte. Mocno zakręć. Przez dwa, trzy dni pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej (aż płyn w słoikach zmętnieje). Po ukiszeniu przestaw w chłodne miejsce.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Kiszone ogórki cioci Marty
zakisz pomidory
-
Kiszone ogórki cioci Marty
pysznosci www.europepascher.org/