Przepis na: Mus śliwkowy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 4 bardzo dojrzałe, miękkie renklody, pół kubeczka jogurtu naturalnego, ilość żelatyny wystarczająca na ćwierć litra płynu, łyżeczka wiórków kokosowych

Przepis:

Mus śliwkowy
Śliwki umyj i obierz. Wyjmij pestki, zmiksuj na gładką masę. 2-3 łyżki purée przełóż do szklanki i uzupełnij jogurtem, tak by masa wypełniła połowę szklanki. Z reszty śliwek i jogurtu możesz zrobić sobie koktajl. Odmierz odpowiednią ilość żelatyny i przygotuj ją zgodnie z przepisem - w minimalnej ilości wody. Lepsza jest żelatyna, której po rozpuszczeniu nie trzeba już podgrzewać. Masę śliwkowo-jogurtową przełóż do miseczki, wlej żelatynę, starannie rozmieszaj. Wstaw do lodówki (ale nie do zamrażalnika!) na co 2-3 godziny. Kiedy mus się zetnie, zanurz na chwilę dno miseczki w gorącej wodzie, a następnie przykryj ją talerzykiem i ostrożnie odwróć. Posyp deser wiórkami kokosowymi. Taki mus można też zrobić z węgierek - bardzo dojrzałych albo z mrożonki (gdy odtają, są miękkie). Gdybyś chciała deser dosłodzić, nie dosypuj cukru do musu, tylko polej go z wierzchu syropem klonowym albo przecierem z gotowanych daktyli.

Mus śliwkowy - Wideo