Przepis na: Grecka zapiekanka (musaka)

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 2 średnie bakłażany (ok. 80 dag), mąka do oprószenia, olej do smażenia, 20-50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego, 2 cebule, 5-8 dojrzałych pomidorów, 2 strąki zielonej papryki (niekoniecznie), pieprz (niekoniecznie), łyżeczka cukru, sól

Przepis:

Grecka zapiekanka (musaka)
Bakłażany pokrój w poprzek na około centymetrowe plasterki, posól, po czym (jeśli masz czas) odstaw na 20-30 minut. Osącz, oprósz mąką (niekoniecznie). Olej rozgrzej na dużej patelni (powinien pokryć spód). Plastry bakłażanów obsmażaj z obu stron, aż będą rumiane i miękkie. W razie potrzeby dolewaj oleju, by na patelni cały czas była jego warstewka. Przygotuj sos. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj mięso i podsmażaj, aż stanie się beżowe. Dorzuć obrane ze skórki i rozdrobnione pomidory. Jeśli chcesz uzyskać sos bardziej intensywny, dodaj trochę koncentratu. Przesmaż, dopraw solą i ew. pieprzem. Do sosu możesz domieszać też posiekaną natkę pietruszki. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Dno blachy lub żaroodpornego naczynia ciasno wyłóż podsmażonymi plastrami bakłażana. Polej je sosem - jeśli nie zawiera płynu, dodaj do niego połowę szklanki soku (pomidorowego czy jabłkowego) albo bulionu. W naczyniu o małym przekroju możesz układać bakłażan i sos warstwami. Wierzch potrawy możesz okryć zachodzącymi na siebie, rzędami kawałeczków papryki oraz pokrojonych w plasterki pomidorów. Zapiekaj ok. 25 minut. Zamiast pomidorów i papryki można wyłożyć sos beszamelowy lub (doprawioną) mieszankę śmietany (szklanka lub mniej) z 2 jajkami (żółtkami). Wołowinę czy jagnięcinę można zastąpić kawałeczkami drobiu lub ryby.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: co z miesa mielonego?

    Grecka zapiekanka musaka, z tymze to nie jest szczególnie tania opcja, bo robi sie z miesa jagniecego. Ale pewnie bedzie smaczna i z wieprzowego.

  • Grecka zapiekanka (musaka)

    Tak się zastanawiam czytając przepisy dla takich małych dzieci, czy podawane są przez czytelników czy przez ekspertów d/s żywienia dzieci.Niektóre przepisy nie wydają mi sie odpowiednie dla roczniaka czy półtoraroczniaka.Np jakaś duszona wołowina,papryka.Może się mylę?

  • Re: Grecka zapiekanka (musaka)

    Tez sie nad tym czasami zastanawiam, tyle tu smazonego. Tej bazy przepisow uzywam raczej jako zbioru pomyslow a ocene co do kwalifikacji wiekowych robie sama, na podstawie obserwacji mojego dziecka i jej reakcji na rozne potrawy. Papryke od 14-mc jemy nawet surowa (w niewielkich ilosciach)....

Zobacz inne przepisy