Przepis na: Zapiekanka broku³owa
Zg³o¶ b³±d
Sk³adniki(
):
- broku³ (ok. 60 dag) lub opakowanie broku³ów mro¿onych, 2 ³y¿ki mas³a, 2 ³y¿ki m±ki, szklanka mleka, ³y¿ka startej lub drobniutko posiekanej cebuli, pó³ szklanki majonezu, 2 jajka, pieprz, sól
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Pokrojone na ró¿yczki broku³y wrzuæ do osolonego wrz±tku i gotuj, a¿ lekko zmiêkn±. Mro¿one gotuj do rozmro¿enia. Odced¼. Na patelni rozpu¶æ mas³o, domieszaj m±kê, sól i pieprz, zagotuj. Wlej mleko i ca³y czas mieszaj±c, by nie potworzy³y siê grudki, gotuj a¿ do uzyskania jednolitego, gêstawego sosu (beszamelu). Odstaw sos z ognia, domieszaj cebulê, majonez i rozbe³tane jajka, po czym delikatnie wymieszaj z broku³ami. Umie¶æ potrawê w ¿aroodpornym, posmarowanym olejem naczyniu. Zapiekaj przez ok. 30 minut, a¿ sos siê zestali. Prostsz± wersj± tej potrawy s± broku³y z so sem beszamelowym (wtedy nie trzeba potrawy zapiekaæ). Do broku³ów mo¿na te¿ dodaæ kawa³ki pieczonego, podsma¿onego czy gotowanego drobiu.