Przepis na: Warzywa w sosie śmietanowym
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- bakłażan, młoda cukinia, 2 (najładniej różnokolorowe) strąki papryki, 1-2 cebule, 2 jajka, szklanka śmietany, pół szklanki startego żółtego sera, przyprawa prowansalska, pieprz, sól, olej do smażenia
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Warzywa pokrój w plasterki i posolone lekko przesmaż (bez zrumieniania) na patelni. Możesz dolać nieco wody, po czym ją odparować. Wyłóż ciasno warzywa na blachę. Jajka wymieszaj ze śmietaną, serem, przyprawami i solą. Zalej tym warzywa. Zapiekaj przez ok. 20 minut, aż sos stężeje. Takie podsmażone i lekko odparowane warzywa można też ułożyć na podpieczonym spodzie tarty, polać śmietanowym sosem, następnie zapiec.