Przepis na: Szaszłyki z jagnięcia (drobiu)

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • pół kg mięsa z jagnięcia, ok. łyżeczki cynamonu, ok. łyżeczki zmielonej kolendry, pół łyżeczki pieprzu, ząbek czosnku, sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju, cebula drobno posiekana (niekoniecznie), 2 cebule pokrojone na ćwiartki (podzielone w poprzek), 8 (lub więcej) malutkich pomidorków lub też odpowiednio mniej większych, sól

Przepis:

Szaszłyki z jagnięcia (drobiu)
Mięso pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj je dokładnie z przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną cebulą, sokiem z cytryny i oliwą, po czym odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin (można na noc). Na patyczki nadziewaj na przemian mięso, cebulę i pomidorki (czy ich cząstki). Szaszłyki piecz na grillu, obracając je, aż się ze wszystkich stron zrumienią. Posól przed podaniem. Do szaszłyków można użyć dodatkowo kawałków papryki, cukinii, bakłażana. Kolendr1ę i cynamon (kombinacja bliskowschodnia) zastąpić można tymiankiem i oregano (akcent włoski) lub ziołami prowansalskimi (po francusku). Zaś mięso marynować można i w innych sosach, np. jogurtowym (wystarczy jogurt wymieszać z curry i szczyptą soli).

Zobacz inne przepisy