Zobacz inne przepisy
Przepis na: Warzywa z drobiem po chińsku
Składniki( ):
- 2 piersi kurczaka, 2 marchewki, strąk czerwonej papryki, 15 dag (garść) różyczek brokułów, 2 cukinie wielkości ogórka, kawałeczek drobno posiekanego korzenia imbiru (lub 2 łyżeczki imbiru w proszku), łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, pół szklanki bulionu drobiowego, pół szklanki soku jabłkowego (pomarańczowego), 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, olej do smażenia
Przepis:
Pokrojone na kawałki filety podsmaż lub podduś na oleju rozgrzanym na głębokiej patelni. Przełóż je do osobnego naczynia. Oczyszczoną marchewkę pokrój na plasterki, paprykę (po usunięciu gniazda nasiennego) i cukinię (po odcięciu zdrewniałych końcówek) - na kawałki. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmaż imbir z marchewką, papryką i brokułami. Dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę (warzywa powinny być twardawe). Mąkę rozprowadź sosem sojowym wymieszanym z bulionem, sokiem owocowym i sokiem z cytryny, po czym wlej do warzyw. Zagotuj. Dodaj mięso, zmiażdżone bądź posiekane ząbki czosnku. Posól i podawaj.