Przepis na: Warzywa z drobiem po chińsku

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 2 piersi kurczaka, 2 marchewki, strąk czerwonej papryki, 15 dag (garść) różyczek brokułów, 2 cukinie wielkości ogórka, kawałeczek drobno posiekanego korzenia imbiru (lub 2 łyżeczki imbiru w proszku), łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, pół szklanki bulionu drobiowego, pół szklanki soku jabłkowego (pomarańczowego), 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, olej do smażenia

Przepis:

Warzywa z drobiem po chińsku
Pokrojone na kawałki filety podsmaż lub podduś na oleju rozgrzanym na głębokiej patelni. Przełóż je do osobnego naczynia. Oczyszczoną marchewkę pokrój na plasterki, paprykę (po usunięciu gniazda nasiennego) i cukinię (po odcięciu zdrewniałych końcówek) - na kawałki. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmaż imbir z marchewką, papryką i brokułami. Dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę (warzywa powinny być twardawe). Mąkę rozprowadź sosem sojowym wymieszanym z bulionem, sokiem owocowym i sokiem z cytryny, po czym wlej do warzyw. Zagotuj. Dodaj mięso, zmiażdżone bądź posiekane ząbki czosnku. Posól i podawaj.