Przepis na: Tarta prawie Tatin

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • ćwierć kostki masła (i dodatkowo 1/2 łyżeczki), 3/4 szklanki mąki kukurydzianej, szczypta soli, żółtko, spora twarda gruszka, płaska łyżeczka cukru

Przepis:

Tarta prawie Tatin
Tortownicę o średnicy ok. 12 cm postaw na małym ogniu. Włóż pół łyżeczki masła, a gdy się stopi - wsyp cukier. Gdy i cukier się stopi odstaw blachę z ognia. Gruszkę umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda. Ćwiartki krój w cienkie plasterki (ok. 3-5 mm grubości). Ułóż plastry na blasze, tak by zachodziły na siebie. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj sól i żółtko i masło. Wyrabiaj krótko. Rozpłaszcz ciasto na placek o średnicy tortownicy. Ułóż ciasto na gruszkach, dociśnij z boku (jeśli wycieknie trochę gruszkowego sosu, to nic nie szkodzi). Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, piecz ciasto przez mniej więcej 45 min. Gdy ostygnie, przykryj tortownicę talerzem i odwróć do góry dnem. Tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno - posypaną cukrem pudrem, polaną sokiem owocowym.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu