Przepis na: Placki z jabłkami
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 1 szklanka mąki, 1 szklanka zsiadłego mleka
- kefiru lub maślanki, 3 jajka, 3 kwaśne jabłka obrane ze skórki z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, 1 łyżka cukru pudru lub paczuszka cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia, ew. śmietana z cukrem do polania
Przepis:
Mikserem (albo blenderem) mieszamy: surowe jajka, zsiadłe mleko (lub kefir czy maślankę), mąkę, szczyptę soli i cukier puder. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy ogonki i gniazda z pestkami. Kroimy na płaskie plasterki. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość tłuszczu (musi utworzyć na dnie warstewkę na ok. pół centymetra). Do ciasta w ostatnim momencie wrzucamy plasterki jabłka i mieszamy tak, by w pełni się zanurzyły. Małą chochelką nabieramy porcję ciasta z jabłkami i wylewamy na patelnię. Jednocześnie możemy smażyć np. 3 placuszki. Kiedy spód się zrumieni - odwracamy łopatką na drugą stronę. Wykładamy na talerze i od razu jemy, póki gorące. Można oprószyć cukrem pudrem lub polać śmietaną z cukrem.