Zobacz inne przepisy
Przepis na: Figowe rogaliki
Składniki( ):
- ciasto: 3 i pół szklanki mąki, 3/4 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, jajko, ćwierć szklanki mleka, łyżeczka wanilii, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
nadzienie: 3/4 szklanki posiekanych suszonych fig, 3/4 szklanki posiekanych daktyli, pół szklanki orzechów (oryginalnie piniowych), ćwierć szklanki rodzynek, łyżeczka skórki startej ze sparzonej cytryny, pół łyżeczki cynamonu, ćwierć szklanki soku pomarańczowego (ew. cytrynowego zmieszanego z wodą), rozbełtane jajko (ew. białko) do posmarowania
Przepis:

Mąkę przesiekaj z masłem, dodaj lekko ubite jajko i pozostałe składniki, zagnieć ciasto. Podziel je na trzy, cztery części, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Przygotuj nadzienie: składniki zmiksuj w malakserze na gęstą masę. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj blachę. Wyjmuj kolejno z lodówki kawałki ciasta i rozwałkowuj je na grubość ok. 3 mm. Wykrój prostokąty (mniej więcej 5 x 6 cm). Na każdym umieść na środku łyżeczkę nadzienia, ze sobą dwa dłuższe brzegi. Wałeczki umieszczaj na blasze zlepieniem do spodu na blasze i wyginaj je w kształcie rogalików. Na wierzchu każdego rogalika zrób trzy nacięcia nożem. Posmaruj lekko rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 20 minut, aż się lekko zazłocą. Oczywiście rogaliki można także nadziewać innym farszem - najprościej gęstymi powidłami.