Przepis na: Kruche wiatraczki

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( ):

  • ciasto:2 szklanki m±ki, pó³ kostki mas³a, 2/3 szklanki cukru, jajko, ³y¿eczka wanilii, 2 ³y¿eczki kardamonu (niekoniecznie), szczypta soli
    nadzienie: szklanka powide³ morelowych (lub innych), szklanka posiekanych orzechów w³oskich, ³y¿ka cukru, ³y¿eczka cynamonu, rozbe³tane jajko lub bia³ko do posmarowania, olej do nat³uszczenia blachy lub specjalny pergamin do

Przepis:

Kruche wiatraczki
M±kê przesiekaj z mas³em, dodaj pozosta³e sk³adniki, zagnieæ ciasto. Podziel je na 3-4 czê¶ci, owiñ foli±, umie¶æ w lodówce na pó³ godziny (lub du¿ej). Wymieszaj ze sob± sk³adniki nadzienia. Nagrzej piekarnik do 165 st. C. Przygotuj blachê. Wyjmuj kolejno z lodówki kawa³ki ciasta i rozwa³kowuj na grubo¶æ ok. 3 mm. Wycinaj kwadraty (o boku 5-6 cm) i umieszczaj je na blasze. Na ¶rodku ka¿dego kwadratu po³ó¿ ³y¿eczkê nadzienia. A teraz uwaga, bêdziesz robiæ wiatraczki: W kwadratach, od ka¿dego rogu, po przek±tnej, w kierunku ¶rodka, zrób do¶æ d³ugie naciêcia dochodz±ce niemal do nadzienia. Nastêpnie unie¶ do góry co drugi ro¿ek - zlep wszystkie cztery ze sob±, po czym u³ó¿ na nadzieniu. Na tych zlepionych ro¿kach, na wierzchu, po³ó¿ odrobinê (ok. æwieræ ³y¿eczki) nadzienia. Ca³o¶æ posmaruj bia³kiem lub jajkiem. Ciasteczka piecz ok. 12 minut, a¿ siê lekko zaz³oc±. Je¶li nie masz odpowiednich powide³, mo¿esz rozgotowaæ na masê æwieræ szklanki posiekanych suszonych moreli z ³y¿k± cukru i odrobin± wody (w razie potrzeby dolejesz jej wiêcej) lub soku.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu
  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    KRUCHE WIATRACZKI 3 szklanki m±ki, 1 kostka mas³a ro¶linnego, 3 ¿ó³tka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 ³y¿ka cukru kryszta³u, 1 ³y¿ka dobrego d¿emu lub konfitur, Z m±ki, mas³a, ¿ó³tek i cukru pudru oraz cukru waniliowego zagnie¶æ do¶æ szybko g³adkie ciasto, owin±æ w foliê i w³o¿yæ

  • Re: A mo¿e w±tek kulinarny XI

    KRUCHE WIATRACZKI 3 szklanki m±ki, 1 kostka mas³a ro¶linnego, 3 ¿ó³tka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 ³y¿ka cukru kryszta³u, 1 ³y¿ka dobrego d¿emu lub konfitur, Z m±ki, mas³a, ¿ó³tek i cukru pudru oraz cukru waniliowego zagnie¶æ do¶æ szybko g³adkie ciasto, owin±æ w foliê i w³o¿yæ

  • Re: ¦wi±teczne przepisy kulinarme III

    KRUCHE WIATRACZKI 3 szklanki m±ki, 1 kostka mas³a ro¶linnego, 3 ¿ó³tka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 ³y¿ka cukru kryszta³u, 1 ³y¿ka dobrego d¿emu lub konfitur, Z m±ki, mas³a, ¿ó³tek i cukru pudru oraz cukru waniliowego zagnie¶æ do¶æ szybko g³adkie ciasto, owin±æ w foliê i w³o¿yæ

  • Kruche wiatraczki

    pyszne zdecydowanie polecam wszystkim mamom i ich dzieciom