Przepis na: Kruche wiatraczki

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • ciasto:2 szklanki mąki, pół kostki masła, 2/3 szklanki cukru, jajko, łyżeczka wanilii, 2 łyżeczki kardamonu (niekoniecznie), szczypta soli
    nadzienie: szklanka powideł morelowych (lub innych), szklanka posiekanych orzechów włoskich, łyżka cukru, łyżeczka cynamonu, rozbełtane jajko lub białko do posmarowania, olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do

Przepis:

Kruche wiatraczki
Mąkę przesiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto. Podziel je na 3-4 części, owiń folią, umieść w lodówce na pół godziny (lub dużej). Wymieszaj ze sobą składniki nadzienia. Nagrzej piekarnik do 165 st. C. Przygotuj blachę. Wyjmuj kolejno z lodówki kawałki ciasta i rozwałkowuj na grubość ok. 3 mm. Wycinaj kwadraty (o boku 5-6 cm) i umieszczaj je na blasze. Na środku każdego kwadratu połóż łyżeczkę nadzienia. A teraz uwaga, będziesz robić wiatraczki: W kwadratach, od każdego rogu, po przekątnej, w kierunku środka, zrób dość długie nacięcia dochodzące niemal do nadzienia. Następnie unieś do góry co drugi rożek - zlep wszystkie cztery ze sobą, po czym ułóż na nadzieniu. Na tych zlepionych rożkach, na wierzchu, połóż odrobinę (ok. ćwierć łyżeczki) nadzienia. Całość posmaruj białkiem lub jajkiem. Ciasteczka piecz ok. 12 minut, aż się lekko zazłocą. Jeśli nie masz odpowiednich powideł, możesz rozgotować na masę ćwierć szklanki posiekanych suszonych moreli z łyżką cukru i odrobiną wody (w razie potrzeby dolejesz jej więcej) lub soku.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy