Przepis na: Cynamonowo-migdałowe ciasteczka (bez mąki)
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 2 białka, szklanka cukru pudru, 2 szklanki (ok. 20 dag) mielonych, nieobieranych migdałów, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny, szczypta soli, olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 150 st. C. Przygotuj blachę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, cały czas ubijając, cukier, a następnie cynamon, skórkę i sól. Odłóż 1/3 piany do osobnego naczynia. Resztę piany wymieszaj z migdałami. Masę nakładaj łyżeczką na blachę i nieco rozpłaszczaj. Aby ciasto nie przylepiało się do łyżeczki, oprósz ją cukrem pudrem. Ciasteczka posmaruj odłożoną pianą. Piecz około 20 minut. Ciasteczka można jeść wkrótce po wyjęciu z zamrażarki.