Przepis na: Dal z soczewicy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • pół szklanki czerwonej soczewicy, szklanka wody, pomidor, łyżka jogurtu naturalnego, pół łyżeczki masła (może być ghi - sklarowane masło), pół łyżeczki posiekanej zielonej kolendry

Przepis:

Dal z soczewicy
Wypłucz soczewicę, cztero-, pięciokrotnie, zmieniając wodę. Włóż do garnka, zalej szklanką zimnej wody. Przykryj garnek, gotuj na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, przykręć gaz i gotuj jeszcze przez 15-20 min. Przetrzyj zupę przez sito. Pomidora obierz ze skórki, usuń pestki. Uduś na oliwie do miękkości. Dodaj do przetartej zupy, doprowadź do wrzenia i gotuj na malutkim ogniu przez dwie-trzy minuty, stale mieszając. Gdy lekko przestygnie, zmiksuj, dodaj jogurt, zamieszaj. Przed podaniem posyp listkami kolendry.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy