Przepis na: Szasz³yk z indyka z morelami
Zg³o¶ b³±d
Sk³adniki(
):
- 50 g miêsa z piersi indyka, 4 suszone morele
marynata:, ³y¿eczka oliwy, ³y¿ka wody w której moczy³y siê morele, ³y¿eczka soku z rokitnika lub soku z cytryny, pó³ ³y¿eczki przyprawy piêæ smaków (mieszanki any¿u
- kuminu
- bia³ego pieprzu
- cynamonu i go¼dzików)
Przepis:
Morele zalej 3/4 szklanki wrz±tku i odstaw na kilka godzin - musz± napêcznieæ. Odced¼, ale nie wylewaj wody. Uwaga! Kupuj±c morele, upewnij siê, ¿e nie s± siarkowane. Suszone owoce dla niemowl±t lepiej kupowaæ w sklepach ze zdrow± ¿ywno¶ci±. W miseczce wymieszaj dok³adnie wszystkie sk³adniki marynaty. Umyj miêso, pokrój je w kostkê. W³ó¿ do zalewy i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Os±czone morele i miêso nadziewaj na przemian na szpadkê do szasz³yka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Szasz³yk po³ó¿ na ruszcie do grillowania. Piecz przez 10-15 min. Podczas pieczenia mo¿esz polaæ szasz³yk reszt± marynaty rozrobionej z wod± albo reszt± wody, w której moczy³y siê morele.