Przepis na: Szaszłyk z indyka z morelami

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 50 g mięsa z piersi indyka, 4 suszone morele

    marynata:, łyżeczka oliwy, łyżka wody w której moczyły się morele, łyżeczka soku z rokitnika lub soku z cytryny, pół łyżeczki przyprawy pięć smaków (mieszanki anyżu
  • kuminu
  • białego pieprzu
  • cynamonu i goździków)

Przepis:

Szaszłyk z indyka z morelami
Morele zalej 3/4 szklanki wrzątku i odstaw na kilka godzin - muszą napęcznieć. Odcedź, ale nie wylewaj wody. Uwaga! Kupując morele, upewnij się, że nie są siarkowane. Suszone owoce dla niemowląt lepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. W miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Umyj mięso, pokrój je w kostkę. Włóż do zalewy i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Osączone morele i mięso nadziewaj na przemian na szpadkę do szaszłyka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Szaszłyk połóż na ruszcie do grillowania. Piecz przez 10-15 min. Podczas pieczenia możesz polać szaszłyk resztą marynaty rozrobionej z wodą albo resztą wody, w której moczyły się morele.

Szaszłyk z indyka z morelami - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy