Zobacz inne przepisy
Przepis na: Szaszłyk z indyka z morelami
Składniki( ):
- 50 g mięsa z piersi indyka, 4 suszone morele
marynata:, łyżeczka oliwy, łyżka wody w której moczyły się morele, łyżeczka soku z rokitnika lub soku z cytryny, pół łyżeczki przyprawy pięć smaków (mieszanki anyżu - kuminu
- białego pieprzu
- cynamonu i goździków)
Przepis:

Morele zalej 3/4 szklanki wrzątku i odstaw na kilka godzin - muszą napęcznieć. Odcedź, ale nie wylewaj wody. Uwaga! Kupując morele, upewnij się, że nie są siarkowane. Suszone owoce dla niemowląt lepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. W miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Umyj mięso, pokrój je w kostkę. Włóż do zalewy i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Osączone morele i mięso nadziewaj na przemian na szpadkę do szaszłyka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Szaszłyk połóż na ruszcie do grillowania. Piecz przez 10-15 min. Podczas pieczenia możesz polać szaszłyk resztą marynaty rozrobionej z wodą albo resztą wody, w której moczyły się morele.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Szaszłyk z indyka z morelami
Pycha! -- www.mariuszek.ao.pl
-
Re: majowka
Moje jeszcze kaszlące i coś nie widać poprawy :(((. Nigdzie nie wyjeżdżamy. Może uda nam się grill? Szukam czegoś smacznego dla dzieci. Widziałam przepis na szaszłyki z indyka z morelami ale zginęła mi ta gazetka. -- Trójkowo