Przepis na: Pascha
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 50 dag tłustego niekwaśnego twarożku śmietankowego mielonego dwu- lub trzykrotnie, 4-6 żółtek (mogą być na twardo byle ich nie przegotować), kostka masła, szklanka cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego (lub zapach waniliowy najlepiej prawdziwy), szklanka posiekanych bakalii (rodzynków
- orzechów włoskich
- migdałów
- smażonej skórki pomarańczowej itd.), bakalie do dekoracji, sito lub durszlak i duża apteczna gaza
Przepis:
Masło utrzyj z cukrem na pulchną masę, po czym, wciąż ucierając, dodawaj stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodaj stopniowo ser. A gdy masa ponownie stanie się jednolita, domieszaj do niej bakalie. Durszlak lub sito ustaw na głębokim talerzu lub garnku, tak by potem serwatka mogła swobodnie ściekać, i wyściel złożoną kilkakrotnie apteczną gazą. Ułóż na niej dekorację z bakalii, a na to wylej serową masę. Końce gazy zarzuć na wierzch, przyciśnij wszystko talerzykiem i postaw na nim coś ciężkiego. Dobrze jest stopniowo zwiększać obciążenie, aż cała serwatka wycieknie. Paschę wstaw do lodówki co najmniej na dobę. Gotową paschę udekorowanym spodem do góry wyłóż (wyrzuć z sitka) na talerz . Taką masą (przed odciśnięciem) można przełożyć kilka warstw kruchego ciasta - powstanie tort serowy.