Przepis na: Sernik czekoladowy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • lekko podpieczony kruchy spód, 70 dag śmietankowego lub homogenizowanego twarożku, 1.5 szklanki cukru, 3 jajka, 1.5 szklanki mleka, budyń czekoladowy (ewentualnie 3 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżką kakao), 20 dag gorzkiej czekolady

Przepis:

Sernik czekoladowy
Wlej mleko do rondelka, dorzuć połamaną czekoladę i podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż czekolada się rozpuści. Odstaw do przestudzenia. Nagrzej piekarnik do 180°C. Jajka z cukrem ubij na pulchną masę, do której następnie dodaj stopniowo pozostałe składniki (łącznie z rozpuszczoną czekoladą). Można też wszystko naraz zmiksować. Czekoladową masę wylej na podpieczony spód. Piecz ok. 50 min. Gdyby sernik zaczął się wcześniej przypiekać, przykryj go pergaminem lub folią aluminiową. Schłodzone ciasto można polać czekoladową glazurą. Podgrzewamy, mieszając, pół szklanki cukru pudru z 2 łyżkami kakao i 3 łyżkami wody, a gdy wszystko to się połączy, dodajemy 1/3 kostki masła. Mieszamy, podgrzewamy. Gdy masa się zagotuje, wylewamy ją na ciasto. Ciasto stanie się jeszcze bardziej wystawne, jeśli przed podaniem udekorujemy je bitą śmietaną.

Sernik czekoladowy - Zdjęcia

Sernik czekoladowy - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy