Przepis na: Sernik tradycyjny

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • Ciasto (proporcje na dużą blachę):, 2 szklanki mąki, 1 kostka masła, pół (lub mniej) szklanki cukru, jajko lub 2 żółtka albo łyżka śmietany (niekoniecznie), olej i tarta bułka do formy lub pergamin do pieczenia
    Masa:, 1 kg dwu- lub trzykrotnie mielonego tłustego lub półtłustego twarogu, 15 dag masła, 6-10 jajek, 1.5-2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki pszennej
  • ziemniaczanej bądź mieszanej, kilka łyżek posiekanej smażonej skórki pomarańczowej, garść lub dwie rodzynek

Przepis:

Sernik tradycyjny
Mąkę przesiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć szybko ciasto i schłodź je w lodówce przez pół godziny lub dłużej. Wyjmij ciasto z lodówki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę. Dno formy wyłóż ciastem na grubość ok. 4 mm; można je wałkować, można odrywać jego kawałki, po czym rozgniatać je dłońmi na dnie. Ponakłuwaj spód widelcem, by się nie wybrzuszył podczas pieczenia. Podpiekaj ok. 10 min, aż zobaczysz, że ciasto lekko się zazłociło. Gdy ciasto jest w piekarniku, przygotuj masę. Masło utrzyj (zmiksuj) z cukrem, następnie dodawaj po żółtku, wciąż ucierając. Gdy uzyskasz jednolitą pulchną masę, dodawaj stopniowo ser. Nie zapomnij o zapachu. Ucieraj dalej. Z białek ubij na sztywno pianę, następnie domieszaj ją delikatnie wraz z mąką i proszkiem do pieczenia do serowej masy. Na koniec ewentualnie dodaj bakalie. Wyłóż na kruchy spód. Piecz 50-60 min (gdy się zarumieni po mniej więcej półgodzinie, przykryj folią aluminiową lub pergaminem). Sernika nie powinno się jeść bezpośrednio po upieczeniu. Smaczniejszy jest po kilku czy nawet kilkunastu godzinach. Nadaje się do zamrażania.

Sernik tradycyjny - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Sernik tradycyjny

    Tragedia. Sernik byl 'mokry' a nie suchy tak jak prawdziwy sernik. W brytwance bylo pelno wody....

  • Sernik tradycyjny

    ten sernik jest zwykły ale przepyszny. polecam serdecznie.!

  • Sernik tradycyjny

    Proszę o informację jaka to jest "duża blacha" ( wymiary - chociaż w przybliżeniu) Pozdrawiam.

  • Sernik tradycyjny

    Przepis niedokładny - w opisie jest mowa o zapachu i proszku do pieczenia, ale nie ma ich na liście składników!

  • Sernik tradycyjny

    Jeżeli dajesz tłusty ser, należy zmielić trzy ugotowane ziemniaki, lub dodać trzy łyżki mąki ziemniaczanej /lepiej ziemniaki/. Gwarantuje to pulchność i wilgotność sernika. SPRÓBUJ!

  • Re: Poleccie jakis pyszny sernik.

    http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Sernik-tradycyjny.html Tekst linka Ten wychodzi pyszny, pamiętaj żeby pod sernikiem położyć wodę w naczyniu żaroodpornym, będzie parowała i sernik nie wyjdzie suchy

  • Re: spokojna sobota na forum...

    Sernik (tradycyjny) robię głównie zimą, zawsze też na święta. Ale od kiedy na forum jedna mamuśka stwierdziła, że kupa niemowlaka na piersi nie śmierdzi tylko pachnie jakby sernikiem to mam uraz do tego ciasta. Teraz głównie robię placek z owocami (jabłka/śliwki). -- http

  • Re: czy da się zrobić z serka z wiaderka

    moim zdaniem ten z wiaderka w sumie przypomina konsystencja bardzo Ricotta. Wiec efekt sernikowy mi wychodzi taki sam jak z serem wloskim ricotta. Sernik tradycyjny polski to jednak inna parafia i lepiej kupic normalny twarog

Zobacz inne przepisy