Przepis na: Sernik na zimno
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- upieczony kruchy spód, 70 dag śmietankowego
- mielonego lub homogenizowanego twarożku (zwykłego lub waniliowego), 4 jajka, 1 i 1/4 szklanki cukru, pół szklanki mleka, szklanka śmietanki kremówki, 2 łyżki żelatyny, 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 4 łyżki soku z cytryny
Przepis:
Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Jajka przed rozbiciem sparz wrzątkiem albo umyj dokładnie wodą z mydłem. Żółtka oddziel od białek, po czym ubij ze szklanką cukru na pulchną masę. Przestudzoną żelatynę zmiksuj z żółtkową masą, serem i esencją waniliową lub sokiem z cytryny. Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Połącz delikatnie z serową masą. Kremówkę ubij, domieszaj do masy, którą następnie wylej na spód. Masę możesz urozmaicić, dodając do niej bakalie, kandyzowane owoce (podobnie jak do keksu), osączone owoce z konfitury lub z kompotu albo inne miękkie sezonowe, zimą np. pokrojone plasterki pomarańczy i kiwi. Następnie wstaw ciasto do lodówki. Gdy sernik stężeje, można ułożyć na nim miękkie owoce i ewentualnie zalać je pasującą do nich smakowo galaretką, pamiętając jednak, by użyć nieco (ok. 10 proc.) mniej wody niż w instrukcji na opakowaniu. Schładzaj ciasto, aż galaretka zastygnie.