Przepis na: Torcik z galaretką
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, masło do wysmarowania formy, 1 słoiczek musu owocowego dla dzieci, 500 ml dowolnego czerwonego soczku dla dzieci, 3 łyżeczki żelatyny, 25 dag serka kremowego, 1 łyżka cukru pudru, truskawki (lub inne owoce)
Przepis:
Białka ubij na sztywną pianę. Ciągle ubijając na niskich obrotach, dodawaj po 1 żółtku i po łyżce mąki oraz cukru. Ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy i piecz 50 minut w temp. 160°C. Ostudź, przekrój na dwa lub trzy krążki, posmaruj musem. Przygotuj galaretkę: żelatynę zalej łyżką przegotowanej zimnej wody, odstaw do napęcznienia na 5 minut. Sok podgrzej i rozpuść w nim żelatynę - nie gotuj! Odstaw do ostygnięcia. Serek ubij z cukrem pudrem. Na torciku ułóż pokrojone w plasterki truskawki i zalej tężejącą galaretką - pamiętaj, że galaretka nie może być za rzadka, bo wsiąknie w biszkopt! Boki posmaruj częścią masy twarożkowej, pozostałą masę włóż do szprycki i udekoruj wierzch torciku.