Przepis na: Paluszki z kurczaka z sosami

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 4 duże piersi kurczaka, 1 kostka masła, sól, pieprz do smaku, 1 torba grubo pokruszonych płatków kukurydzianych

    Sos miodowo-musztardowy:, 1 szklanka majonezu, 1/3 szklanki musztardy Dijon, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki soli

    Domowy keczup:, 2 puszki pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę), 1 cebula, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2/3 szklanki brązowego cukru, 5 łyżek octu winnego, 1 łyżeczka soli

Przepis:

Paluszki z kurczaka z sosami
Piersi rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm i pokrój w paski szerokości 1,5 cm. Posól, popieprz i posmaruj z obu stron masłem. Obtocz w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, żeby przywarły do mięsa. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piecz około 15 minut.
Sosem miodowo-musztardowy: wymieszaj w miseczce wszystkie składniki. Sos wstaw na co najmniej godzinę do lodówki
Domowy keczup: Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie (około 8 minut). Pomidory zmiksuj na gładką masę. Dodaj je do cebuli wraz z resztą składników. Gotuj ok. godziny, aż keczup zgęstnieje. Zmiksuj jeszcze raz, a przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.

Paluszki z kurczaka z sosami - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy