Przepis na: Słone patyczki

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 15 g drożdży, 5 łyżek mleka, 20 dag mąki, 5 dag stopionego masła, szczypta soli, 1 żółtko, nieco mleka, gruba sól do posypania

Przepis:

Słone patyczki
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj mąkę, płynne masło i sól. Zagnieć i wyrób ciasto. Nie odstawiaj do wyrośnięcia, tylko od razu rozwałkuj i wytnij ostrym nożem patyczki o równej długości i grubości. Posmaruj je żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posyp grubą solą i upiecz na złoty kolor w temp. 180°C (układając patyczki na blasze zachowuj odstępy, bo ciasto rośnie). Możesz podawać z ziołowym twarożkiem albo zawinąć w szynkę lub plaster żółtego sera. Patyczki są pyszne także bez niczego, na przekąskę.