Zobacz inne przepisy
Przepis na: S³one patyczki
Sk³adniki( ):
- 15 g dro¿d¿y, 5 ³y¿ek mleka, 20 dag m±ki, 5 dag stopionego mas³a, szczypta soli, 1 ¿ó³tko, nieco mleka, gruba sól do posypania
Przepis:
Rozpu¶æ dro¿d¿e w ciep³ym mleku, dodaj m±kê, p³ynne mas³o i sól. Zagnieæ i wyrób ciasto. Nie odstawiaj do wyro¶niêcia, tylko od razu rozwa³kuj i wytnij ostrym no¿em patyczki o równej d³ugo¶ci i grubo¶ci. Posmaruj je ¿ó³tkiem wymieszanym z mlekiem, posyp grub± sol± i upiecz na z³oty kolor w temp. 180°C (uk³adaj±c patyczki na blasze zachowuj odstêpy, bo ciasto ro¶nie). Mo¿esz podawaæ z zio³owym twaro¿kiem albo zawin±æ w szynkê lub plaster ¿ó³tego sera. Patyczki s± pyszne tak¿e bez niczego, na przek±skê.