Zobacz inne przepisy
Przepis na: Bajgle z pastą curry i bazyliową
Składniki( ):
- Ciasto:, 20 dag mąki pszennej, 150 ml mleka, 1 jajko, 1/2 torebki drożdży w proszku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 2 łyżki masła do posmarowania formy
Do przełożenia bajgli:, 2 dojrzałe pomidory (20 dag) pokrojone w plasterki, 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki, 6 listków bazylii, 12 małych liści sałaty
Pasta curry:, 7 dag półtłustego twarogu, 7 dag śmietany 22-proc., 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry, sól
Pasta bazyliowa:, 7 dag półtłustego sera twarogowego, 7 dag śmietany 22-proc., 15 posiekanych listków bazylii, sól, pieprz
Przepis:

Przygotuj ciasto: mleko podgrzej i lekko ubij z jajkiem oraz oliwą. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, wlej mleko z dodatkami, wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 24 krążki o średnicy 5 cm. Pośrodku każdego zrób dziurkę. Wszystkie krążki ułóż na blasze wysmarowanej masłem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temp. 175°C. Ostudź. Przygotuj pastę curry: ser rozetrzyj ze śmietaną, dopraw curry i solą. Zrób pastę bazyliową: ser rozetrzyj ze śmietaną, dodaj listki bazylii, dopraw solą oraz pieprzem. Bajgle przekrój na połówki. Część spodów bajgli posmaruj pastą bazyliową, obłóż pomidorami i bazylią, przykryj odkrojonymi wierzchami. Pozostałe bajgle przełóż pastą curry, jajkami i sałatą.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Bajgle z pastą curry i bazyliową
Proponuję kilka modyfikacji, a otrzymamy tradycyjne bajgle, prawie tak dobre jak te dostępne w żydowskich piekarniach w Chicago czy NYC. 1. Do ciasta dodać więcej soli i 1 łyżkę cukru, a jeszcze lepiej 1 łyżkę syropu słodowego z jęczmienia - dostępny w sklepach z tzw. zdrową żywnoscią. 2. P