Przepis na: Ciasto scrabble
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 20 dag czarnej gorzkiej czekolady (70-proc. kakao), 9 dag masła, 8 żółtek, 9 płaskich łyżek cukru, roztopiona czekolada biała i deserowa
Przepis:
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty kogel-mogel i stopniowo połącz z rozpuszczoną czekoladą. Blachę do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj ciasto na blasze, tak aby miało 1,5 cm grubości. Piecz ok. 10 minut w temp. 160-170°C. Potem ostudź i wykrój kwadraty o boku 5 cm. Kwadraciki posmaruj białą czekoladą, wyrównaj powierzchnię szerokim nożem. Gdy polewa zastygnie, namaluj na niej literki z roztopionej ciemnej czekolady, zupełnie tak jak w prawdziwych scrabblach. Możesz jeść - lub grać - gdy tylko czekolada zastygnie.