Przepis na: Paszteciki z tuńczykiem

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 40 dag mrożonego ciasta francuskiego, 2 puszki tuńczyka w zalewie, 6 jajek, 1 czerwona cebula, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka kaparów, sól, pieprz

Przepis:

Paszteciki z tuńczykiem
Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej, rozwiń je i osusz papierowym ręcznikiem. Ugotuj na twardo 4 jajka, ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w niedużą kostkę. Obraną cebulę posiekaj i przyrumień na oliwie. Osączone kapary drobno posiekaj i wymieszaj z odsączonym z zalewy tuńczykiem oraz jajkami na twardo, surowym jajkiem, cebulą i śmietaną. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto pokrój na trzydzieści dwa prostokąty. Na każdym ułóż porcję nadzienia, po czym złóż na pół i sklej brzegi. Wyłóż blachę trzema warstwami papieru do pieczenia i ułóż na nim paszteciki. Z wierzchu posmaruj je jajkiem rozmąconym z łyżką wody i piecz przez 20 minut w temp. 200°C. Podawaj na ciepło, ale smaczne są też na zimno.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: co zrobić z dużą ilością jajek i tuńczyka w p

    i tu się zgadzam, też trzymam jajka wiejskie do miesiąca jak nie zostaną zjedzone. A jeszcze o tuńczyku - w innym poście mówiłaś, że organizujesz Sylwestra - to może paszteciki z tuńczykiem?

  • Re: Restrykcyjna dieta

    Dzisiaj przekąski na drogę, jako pierwsze paszteciki z tuńczyka :) Puszkę tuńczyka w sosie własnym (razem z sosem), 2 jajka, odrobinę mleka (ok 4 łyżek), łyżeczkę musztardy i przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka) blendujemy/miksujemy razem, wlewamy do foremek do babeczek (wyłożonych papierowymi

  • Paszteciki z tuńczykiem

    Bardzo smaczne pierożki, mało pracy a dużo pożywnego jedzenia. Ja nie daję kaparów, można np. dodać do masy przecieru pomidorowego i przyprawić chili. Upieczony w ten sposób tuńczyk nabiera innego smaku, nie czuje się tak mocno ryby.

  • Re: A może wątek kulinarny VI

    PASZTECIKI Z TUŃCZYKIEM 12-15 płatków ciasta ouarka, 400 g tuńczyka z puszki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki do kawy mielonego białego pieprzu, sól, 250 ml oliwy do smażenia, 2 cytryna podzielona na cząstki do przybrania

  • Re: A może by tak wątek kulinarny?

    PASZTECIKI Z TUŃCZYKIEM tuńczyk w oleju, 1 cebula czerwona, 0.5 małej oliwki zielone, 5 łyżek przecier pomidorowy, 4 łyżeczki papryka, pół średniej sól, pieprz, żółtko, 1 gotowe ciasto francuskie, 1 Tuńczyka odsączyć z oleju, posiekać cebulę i oliwki oraz paprykę. Wymieszać składniki

  • Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej

    PASZTECIKI Z TUŃCZYKIEM 12-15 płatków ciasta ouarka, 400 g tuńczyka z puszki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki do kawy mielonego białego pieprzu, sól, 250 ml oliwy do smażenia, 2 cytryna podzielona na cząstki do przybrania

  • Re: A może by tak wątek kulinarny?

    PASZTECIKI Z TUŃCZYKIEM 12-15 płatków ciasta ouarka, 400 g tuńczyka z puszki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki do kawy mielonego białego pieprzu, sól, 250 ml oliwy do smażenia, 2 cytryna podzielona na cząstki do przybrania

  • Re: A może kuchnia marokańska?

    PASZTECIKI Z TUŃCZYKIEM 12-15 płatków ciasta ouarka, 400 g tuńczyka z puszki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki do kawy mielonego białego pieprzu, sól, 250 ml oliwy do smażenia, 2 cytryna podzielona na cząstki do przybrania