Przepis na: Sztuka mięsa w sosie pomidorowym

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • ok. 1,20 kg wołowiny bez kości w kawałku (mostka, krzyżowej, szpondra, pręgi), cebula, 1-2 marchewki, kawałek bulwy selera lub pietruszka, 1-2 laurowe listki, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, sos: cebula 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie), szklanka bulionu (z gotowania mięsa), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 łyżki mąki (niekoniecznie), 2-3 łyżki śmietany (niekoniecznie), tymianek, bazylia lub zioła prowansalskie, ewentualnie inne ulubione przyprawy, pieprz, cukier, sól, olej do smażenia

Przepis:

Sztuka mięsa w sosie pomidorowym
Zagotuj w rondlu 5 szklanek osolonej wody. Dołóż mięso i zbierając szumowiny, doprowadź płyn ponownie do wrzenia. Dodaj przyprawy. Rondel trzymaj na małym ogniu pod przykryciem, a gdy mięso będzie prawie miękkie (po ok. 3-4 godzinach), wrzuć warzywa i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Mięso można po wyjęciu z rosołu podać (z warzywami) posypane siekaną zieleniną, a na kolejne obiady przyrządzać z różnymi sosami. Rosół zaś można podawać w filiżankach lub przyrządzić na nim inną zupę (np. pomidorową, wystarczy dodać trochę koncentratu). Zrób sos pomidorowy. Posiekaną lub pokrojoną w plastry cebulę (ewentualnie wraz z czosnkiem) zeszklij na oleju, dodaj bulion, przyprawy, zagotuj. Dopraw koncentratem, cukrem i solą, ponownie podgrzej. By złagodzić smak sosu, możesz też domieszać śmietanę, a jeśli chcesz sos zagęścić - śmietanę wymieszaną z mąką (wtedy sos trzeba ponownie zagotować). Mięso pokrój na plastry w poprzek włókien, po czym dołóż do sosu tyle plastrów, ile przewidujesz na obiad. Wszystko razem zagrzej (takie danie wcześniej przygotowane można też odgrzać w piekarniku). Zamiast mięsa wołowego gotowanego można do sosów dokładać wcześniej upieczoną lub uduszoną w sosie własnym wołowinę, usmażone lub grillowane bitki, a także filety rybne - ugotowane, upieczone, usmażone albo grillowane. Zaś kawałki ugotowanego, upieczonego, smażonego lub grillowanego drobiu można połączyć z sosem pomidorowym czy koperkowym.

Zobacz inne przepisy