Przepis na: Budyń karmelowy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • szklanka wody, łyżka cukru, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, mleko modyfikowane dla dzieci w 2. półroczu życia - taka ilość, jaką rozrabia się w 200 ml wody

Przepis:

Budyń karmelowy
3/4 szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Kiedy zbrązowieje, wlej do niego wrzątek. Zmniejsz gaz do minimum. W 1/4 szklanki wody rozrób mąkę i wlej do płynu na patelni. Gdy zgęstnieje, przelej do miseczki. Kiedy budyń ostygnie do temperatury, w której możesz rozrabiać mleko, dodaj odpowiednią ilość proszku i całość starannie wymieszaj.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    Zwykły budyń karmelowy. 40 gr. cukru zwilżyć y 2 łyż. wody i przypalić na małej patelce na jasno brunatny kolor, mieszając stale. Po osiągnięciu odpowiedniego koloru dolać natychmiast 1 / 8 1. wody i rozpuścić w niej cukier. Uprzednio zmieszać budyń makaronikowy Dr. Oetkera z % 1. mleka i dodać 2

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    Zwykły budyń karmelowy. 40 gr. cukru zwilżyć y 2 łyż. wody i przypalić na małej patelce na jasno brunatny kolor, mieszając stale. Po osiągnięciu odpowiedniego koloru dolać natychmiast 1 / 8 1. wody i rozpuścić w niej cukier. Uprzednio zmieszać budyń makaronikowy Dr. Oetkera z % 1. mleka i dodać 2

  • budyń karmelowy

    Pożywny,zdrowy i bardzo niedrogi deser (podałam go już kiedyś na forum kuchnia): Budyń karmelowy litr mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru pół porcji cukru waniliowego Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować. Przyrządzić karmel: zrumienić 4 łyżki cukru na suchej patelni, aż

  • Re: Co byście zjadły?

    Z rzeczy nie do odtworzenia budyń karmelowy mojej babci. Z rzeczy aktualnie nieosiągalnych - lody stracciatella z małej chorwackiej kafejki. Z rzeczy dzisiaj niemożliwych - carpaccio. Wołowe albo z buraków

  • Budyń karmelowy

    Breja niesamowita! Nie wiem co zrobiłam źle,ale wyszły mi w tym takie galaretowate grudki + grudki z mleka,których nie można było rozmieszać :-( a poza tym taki kit,że obawiałam się zalepić maleństwu żołądek...

  • Budyń karmelowy

    Własnie zrobiłam i wyszedł super. Myśle że mojej kruszynce zasmakuje ;)

  • Budyń karmelowy

    bardzo dziękuję za przepis...mojemu synkowi BARDZO smakowało:)

  • budyń karmelowy - od 6 m-ca

    - szklanka wody - łyżka cukru - czubata łyżka mąki ziemniaczanej - mleko modyfikowane - ok 210 ml 3/4 szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnie lub garnuszek na średnim ogniu. Gdy patelnia lub garnek się rozgrzeje, wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Ki

Zobacz inne przepisy