Przepis na: Kruche ciasto z owocami i pianą
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- Ciasto: 2 szklanki mąki, kostka masła, pół szklanki cukru pudru, 2 żółtka. Owoce (do wyboru): kilogram jabłek, pół kg jędrnych malin, 70 dag jędrnych truskawek bądź niedojrzałego agrestu, pół kg wydrylowanych i osączonych śliwek lub wiśni, 2 łyżki kaszy manny (tylko do malin, truskawek lub wiśni). Piana: 2 białka, 4-6 łyżek cukru
Przepis:
Masło przesiekaj z mąką, do otrzymanej kruszonki dodaj pozostałe składniki ciasta, szybko zagnieć i na pół godziny włóż do lodówki. Przygotuj owoce. Jeśli będą to jabłka, obierz je, odrzuć gniazda nasienne i pokrój na kawałki; te z gatunku słabo rozgotowujących się podduś i trochę odparuj. Wyjmij ciasto z lodówki. Nagrzej piekarnik do 175°C. Co najmniej połową ciasta wylep dno formy i podpiecz je przez 10-15 minut. Z białek ubij na sztywno pianę i dodaj pomału (wciąż ubijając!) cukier. Owoce przełóż na podpieczone ciasto (jeśli są mokre, podsyp nieco kaszy manny) i przykryj pianą. Z pozostałego ciasta odrywaj małe kawałeczki (schłodzone ciasto udaje się czasem zetrzeć na grubej tarce) i rozrzucaj je na pianie. Wstaw formę do piecyka i piecz, aż kruszonka się zarumieni (ok. 20 minut). Ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną