Przepis na: Ciasto do pizzy: klasyczne

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 2 szklanki mąki, 1,5-4 dag drożdży, 2/3 szklanki wody (mleka lub wody zmieszanej z mlekiem, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy lub oleju, pół łyżeczki soli, oliwa lub olej do natłuszczenia blachy lub formy

Przepis:

Ciasto do pizzy: klasyczne
Pokruszone drożdże rozpuść w letniej wodzie, mleku lub wodzie zmieszanej z mlekiem, następnie dokładnie wymieszaj łyżką z mąką i solą. Wyrabiaj przez kilka minut, wlej oliwę i dalej wyrabiaj ciasto ręką, aż stanie się gładkie i zacznie odstawać od dłoni. Jeżeli się lepi, dodaj nieco mąki. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj odpowiednią formę lub blachę. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość (po 30-60 min, w zależności od temperatury otoczenia i ilości użytych drożdży), rozwałkuj je na placek o grubości 3-10 mm. (Jeśli nie zależy ci na cienkim spodzie, możesz się obyć bez wałka - wystarczy porozciągać ciasto dłońmi i uklepać je na blasze). Plackiem wyłóż formę (lub blachę) i jeśli masz zamiar grubo go obłożyć, zrób wokół rancik. Jeżeli warstwa, którą pokryjesz ciasto, będzie bardzo mokra, nim ją wyłożysz na spód, posmaruj go lekko olejem, wtedy nie rozmięknie. Pizzę na cieście drożdżowym piecze się w temperaturze 190°C.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy