Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pizza pomidorowo-serowa
Sk³adniki( ):
- ok. 0,5 kg pomidorów bez skórki i pestek, 0-20 dag mozzarelli lub innego ³atwo topliwego sera, ³y¿ka oliwy lub oleju, ³y¿ka zió³ (np. przyprawy do pizzy, bazylii, oregano ), pieprz, sól
Przepis:
Pomidory pokrój na plastry, os±cz i u³ó¿ ciasno, tak by na siebie zachodzi³y, na posmarowanym oliw± spodzie. Posyp je zio³ami, pieprzem i sol±. Mo¿esz je te¿ poddusiæ na patelni z cebul±, z±bkiem czosnku i zio³ami (w tym wariancie pomidory mog± byæ z zalewy), a¿ odparuj± i zgêstniej±. Zagêszczony sos wy³ó¿ na ciasto. Je¿eli nie masz czasu, posmaruj po prostu ciasto koncentratem pomidorowym. Na warstwie pomidorowej mo¿na u³o¿yæ pokrojon± szynkê, kie³basê czy salami, oliwki, plasterki cebuli albo cukinii, kr±¿ki papryki, plasterki podsma¿onych bak³a¿anów, a nawet ¶wie¿e li¶cie szpinaku czy - w wersji luksusowej - filety z sardeli (anchois), owoce morza, marynowane karczochy. Mozzarellê pokrój w plastry. Ser z gatunku tward-szych utrzyj na grubej tarce. (Mo¿na te¿ próbowaæ innych rodzajów serów - ple¶niowych lub owczych). Ser u³ó¿ na warstwie pomidorowej. Przed wstawieniem pizzy do piekarnika mo¿na j± skropiæ oliw± i posypaæ ulubionymi zio³ami albo pozostawiæ tê ostatni± czynno¶æ sto³ownikom, którzy bêd± mogli doprawiaæ pizzê wedle w³asnego gustu. Pizzê piecze siê 15-25 minut, a¿ ciasto siê zaz³oci, a ser stopnieje.