Przepis na: Pizza pomidorowo-serowa
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- ok. 0,5 kg pomidorów bez skórki i pestek, 0-20 dag mozzarelli lub innego łatwo topliwego sera, łyżka oliwy lub oleju, łyżka ziół (np. przyprawy do pizzy, bazylii, oregano ), pieprz, sól
Przepis:
Pomidory pokrój na plastry, osącz i ułóż ciasno, tak by na siebie zachodziły, na posmarowanym oliwą spodzie. Posyp je ziołami, pieprzem i solą. Możesz je też poddusić na patelni z cebulą, ząbkiem czosnku i ziołami (w tym wariancie pomidory mogą być z zalewy), aż odparują i zgęstnieją. Zagęszczony sos wyłóż na ciasto. Jeżeli nie masz czasu, posmaruj po prostu ciasto koncentratem pomidorowym. Na warstwie pomidorowej można ułożyć pokrojoną szynkę, kiełbasę czy salami, oliwki, plasterki cebuli albo cukinii, krążki papryki, plasterki podsmażonych bakłażanów, a nawet świeże liście szpinaku czy - w wersji luksusowej - filety z sardeli (anchois), owoce morza, marynowane karczochy. Mozzarellę pokrój w plastry. Ser z gatunku tward-szych utrzyj na grubej tarce. (Można też próbować innych rodzajów serów - pleśniowych lub owczych). Ser ułóż na warstwie pomidorowej. Przed wstawieniem pizzy do piekarnika można ją skropić oliwą i posypać ulubionymi ziołami albo pozostawić tę ostatnią czynność stołownikom, którzy będą mogli doprawiać pizzę wedle własnego gustu. Pizzę piecze się 15-25 minut, aż ciasto się zazłoci, a ser stopnieje.