Przepis na: Faszerowana cukinia

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • średnia cukinia, łyżeczka oliwy do duszenia jarzyn i druga do wysmarowania naczynia, pół małej czerwonej cebuli, średnia marchewka, szczypta sproszkowanej łagodnej czerwonej papryki, 1/4 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, łyżka wiórków kokosowych

Przepis:

Faszerowana cukinia
Cebulę drobno posiekaj. Utrzyj na tarce marchewkę. Odetnij końcówki cukinii, przekrój ją wzdłuż na pół, wydrąż część miąższu. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, marchew, miąższ cukinii, przyprawy. Duś, aż zmiękną. Wymieszaj z wiórkami. Napełnij połówki cukinii farszem, zapiekaj w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temp. 175°C przez 15 min.

Faszerowana cukinia - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Wokół dyni - szarady

    Faszerowana cukinia występuje w wielu kuchniach. Typowe nadzienia z bliskowschodniej rodziny dolm obejmują ryż, cebulę, pomidory, a czasem także mięso.

  • Re: "Sezon ogórkowy" z przymróżeniem oka

    Cukinia idealnie nadaje się do faszerowania. Najlepiej wybrać tę o średniej wielkości i wydrążyć ją za pomocą łyżki. Następnie należy nadziać cukinię duszonymi warzywami i/lub mięsem. Farsz można doprawić przyprawami według uznania, np. bazylią, oregano czy tymiankiem. Faszerowana cukinia powinna

  • Re: "Sezon ogórkowy" z przymróżeniem oka

    Cukinia ma bardzo wszechstronne zastosowania. Jej delikatny smak współgra zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Można z niej przygotować pyszne zupy, sałatki, leczo, zapiekankę, warzywny gulasz czy kotlety. Bardzo popularne są również takie dania jak placki z cukinii czy faszerowana cukinia. Z

  • Re: Danie na imprezę bez mięsa

    Faszerowana cukinia albo bakłażan, muffinki jajeczno-warzywne, na deser jakiś mus z owocami albo lody.

  • Re: Co piekłyście w weekend?

    piekłam faszerowana cukinię. Zdjecia nie dodam bo zjedlismy (cukinie, nie zdjecie).

  • Re: Zielono mi czyli coś na zdrowie?

    FASZEROWANE CUKINIE 3 średnie cukinie 3 filety z kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 250ml śmietany 30% garść sera mozzarella 8 suszonych pomidorów 3 łyżki ryżu Ryż ugotuj na pół miękko. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, osusz

  • Re: Przeczytane o jedzeniu na Górnym Śląsku 1844

    FASZEROWANA CUKINIA 3 cukinie, 1 filet z kurczaka, 1 papryka słodka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, 4 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego, 50 g żółtego sera, 100 ml wody, 3 łyżki przyprawy gyros, 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • Re: Górą jednak modra kapusta

    FASZEROWANA CUKINIA 3 cukinie, 1 filet z kurczaka, 1 papryka słodka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, 4 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego, 50 g żółtego sera, 100 ml wody, 3 łyżki przyprawy gyros, 1 łyżeczka słodkiej papryki

Zobacz inne przepisy