Przepis na: Warzywa w pergaminie po grecku

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • bakłażan, cukinia, 2 ziemniaki, marchewka, cebula, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, chili, suszone oregano, oliwa z oliwek extra vergine, 100 g sera feta

Przepis:

Warzywa w pergaminie po grecku
Warzywa (bez pomidorów) pokroić w grubą kostkę. W misce połączyć oliwę z solą, pieprzem, oregano, chili i utartym czosnkiem. Dodać warzywa i dokładnie wymieszać ręką. Warzywa zrumienić na rozgrzanej patelni.
Pomidory pokroić w średniej grubości plastry.
Na dwóch złożonych kwadratach pergaminu ułożyć garść warzyw, a na nich plaster pomidora. Paczuszki zawiązać sznurkiem. Tak przygotowane można zostawić w lodówce.
Na pół godziny przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180°C.
Podawać posypane pokruszoną fetą.
To danie jest wegetariańską wersją greckiego kleftiko. W zamkniętej paczce z pergaminu, folii aluminiowej lub ciasta piecze się jagnięcinę z warzywami. W czasie pieczenia w paczce gromadzą się aromaty. Bujny zapach uderza w nos, kiedy rozwijamy na talerzu pergamin.