Przepis na: Pizza wegetariańska
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- ok. 30 dag mąki, 3 dag drożdży, 2 łyżki mleka, 1-2 łyżki oleju, szczypta cukru, woda, pół strąka żółtej papryki, pomidor obrany ze skórki, 3 cienkie plastry bakłażana, pół małej czerwonej cebuli, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii, oliwa
Przepis:
Drożdże rozetrzyj z mlekiem i cukrem, zostaw w cieple. Gdy wyrosną, zagnieć z mąką, dodając olej i tyle wody, by ciasto było elastyczne. Możesz dodać nieco soli i suszonych ziół, np. bazylii. Włóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
Bakłażana posól, odstaw na pół godziny. Zlej sok, wypłucz i osącz. Plastry pokrój na ćwiartki.
Pokrój pomidora, paprykę, cebulę. Na patelni rozgrzej pół łyżeczki oliwy i duś te warzywa, aż rozpadną się na sos (możesz go także zmiksować). Dodaj kawałki bakłażana, zostaw na małym ogniu na 5 minut.
Ciasto cienko rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj warzywnym sosem, wstaw do gorącego piekarnika (ok. 200°C) i piecz, aż się przyrumieni. Pod koniec pieczenia posyp natką lub bazylią. (Dla starszych ew. także serem).