Zobacz inne przepisy
Przepis na: Risotto pstrokate z kurczakiem
Sk³adniki( ):
- szklanka ry¿u, pó³torej szklanki mocnego warzywnego bulionu domowej roboty, pó³ piersi kurczaka, niedu¿a cebula, pó³ str±ka papryki (czerwonej lub ¿ó³tej), pó³ marchewki, dwie ³y¿ki zielonego groszku (mro¿ony lub z puszki), ³y¿ka kukurydzy (mro¿ona lub z puszki) l ³y¿eczka ulubionych zió³ (tymianek, oregano, bazylia) l szczypta szafranu l sól l oliwa
Przepis:
Pier¶ kurczaka op³ucz zimn± wod±, obierz z b³onek i t³uszczu, pokrój w kosteczkê. Obtocz kawa³ki w m±ce (pszennej lub ziemniaczanej).
Warzywa umyj i obierz. Drobno posiekaj cebulê i paprykê. Marchewkê zetrzyj na tarce o du¿ych oczkach.
Na du¿ej teflonowej patelni rozgrzej kapkê oliwy. Obsma¿ kawa³ki kurczaka, ca³y czas mieszaj±c. Gdy tylko strac± kolor surowego miêsa, wrzuæ warzywa (je¶li groszek i kukurydza s± z mro¿onki, wrzuæ je teraz, je¶li z puszki - pod koniec duszenia ca³ej potrawy), zamieszaj, podlej 1-2 ³y¿kami wody (ostro¿nie - patelnia jest gor±ca, woda bêdzie pryskaæ).
Ry¿ wyp³ucz w zimnej wodzie. Wsyp go na patelniê, zalej bulionem warzywnym (czyli wywarem z w³oszczyzny). Gdy bulion zacznie wrzeæ, zmniejsz p³omieñ, dodaj szafran i szczyptê soli, zamieszaj, przykryj patelniê i du¶ pod przykryciem przez 10-15 minut (nie mieszaj!).
Odkryj, dodaj zio³a (ew. groszek i kukurydzê z puszki). Odstaw z palnika. Oryginalne risotto zwykle przygotowuje siê z dodatkiem wina, grzybów, sporej ilo¶ci duszonej cebuli - powy¿sze to wersja zmieniona dla potrzeb dietetycznych niemowlêcia. Podane sk³adniki s± jedynie propozycj±, risotto mo¿na robiæ na dziesi±tki w³asnych sposobów.
Warzywa umyj i obierz. Drobno posiekaj cebulê i paprykê. Marchewkê zetrzyj na tarce o du¿ych oczkach.
Na du¿ej teflonowej patelni rozgrzej kapkê oliwy. Obsma¿ kawa³ki kurczaka, ca³y czas mieszaj±c. Gdy tylko strac± kolor surowego miêsa, wrzuæ warzywa (je¶li groszek i kukurydza s± z mro¿onki, wrzuæ je teraz, je¶li z puszki - pod koniec duszenia ca³ej potrawy), zamieszaj, podlej 1-2 ³y¿kami wody (ostro¿nie - patelnia jest gor±ca, woda bêdzie pryskaæ).
Ry¿ wyp³ucz w zimnej wodzie. Wsyp go na patelniê, zalej bulionem warzywnym (czyli wywarem z w³oszczyzny). Gdy bulion zacznie wrzeæ, zmniejsz p³omieñ, dodaj szafran i szczyptê soli, zamieszaj, przykryj patelniê i du¶ pod przykryciem przez 10-15 minut (nie mieszaj!).
Odkryj, dodaj zio³a (ew. groszek i kukurydzê z puszki). Odstaw z palnika. Oryginalne risotto zwykle przygotowuje siê z dodatkiem wina, grzybów, sporej ilo¶ci duszonej cebuli - powy¿sze to wersja zmieniona dla potrzeb dietetycznych niemowlêcia. Podane sk³adniki s± jedynie propozycj±, risotto mo¿na robiæ na dziesi±tki w³asnych sposobów.