Przepis na: Risotto pstrokate z kurczakiem

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • szklanka ryżu, półtorej szklanki mocnego warzywnego bulionu domowej roboty, pół piersi kurczaka, nieduża cebula, pół strąka papryki (czerwonej lub żółtej), pół marchewki, dwie łyżki zielonego groszku (mrożony lub z puszki), łyżka kukurydzy (mrożona lub z puszki) l łyżeczka ulubionych ziół (tymianek, oregano, bazylia) l szczypta szafranu l sól l oliwa

Przepis:

Risotto pstrokate z kurczakiem
Pierś kurczaka opłucz zimną wodą, obierz z błonek i tłuszczu, pokrój w kosteczkę. Obtocz kawałki w mące (pszennej lub ziemniaczanej).
Warzywa umyj i obierz. Drobno posiekaj cebulę i paprykę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na dużej teflonowej patelni rozgrzej kapkę oliwy. Obsmaż kawałki kurczaka, cały czas mieszając. Gdy tylko stracą kolor surowego mięsa, wrzuć warzywa (jeśli groszek i kukurydza są z mrożonki, wrzuć je teraz, jeśli z puszki - pod koniec duszenia całej potrawy), zamieszaj, podlej 1-2 łyżkami wody (ostrożnie - patelnia jest gorąca, woda będzie pryskać).
Ryż wypłucz w zimnej wodzie. Wsyp go na patelnię, zalej bulionem warzywnym (czyli wywarem z włoszczyzny). Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz płomień, dodaj szafran i szczyptę soli, zamieszaj, przykryj patelnię i duś pod przykryciem przez 10-15 minut (nie mieszaj!).
Odkryj, dodaj zioła (ew. groszek i kukurydzę z puszki). Odstaw z palnika. Oryginalne risotto zwykle przygotowuje się z dodatkiem wina, grzybów, sporej ilości duszonej cebuli - powyższe to wersja zmieniona dla potrzeb dietetycznych niemowlęcia. Podane składniki są jedynie propozycją, risotto można robić na dziesiątki własnych sposobów.

Zobacz inne przepisy