Przepis na: Ciepła sałata z ziemniaków

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 1/2 kg młodych ziemniaków, 100 g wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku, 2 garście młodych zielonych liści: rzodkiewki, rukoli, szpinaku, mlecza, sól, pieprz, czerwony ocet winny, oliwa z oliwek

Przepis:

Ciepła sałata z ziemniaków
Ziemniaki oskrobać i ugotować w całości lub przecięte na pół, jeśli są większe.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na dużej patelni. Jeśli jest chudy, podlać oliwą. Skwarki zdjąć z patelni, odłożyć. Na tłuszczu zeszklić grubo posiekany czosnek.
Zwiększyć gaz, dodać odcedzone ziemniaki, wymieszać, podsmażyć. Dorzucić zieleninę. Skropić octem winnym, przyprawić, wymieszać. Liście powinny zwilgotnieć.
Podawać gorące ziemniaki z zieleniną, posypane skwarkami; można podać obok jajo w koszulce.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu