Przepis na: Sałatka z tuńczyka i fasoli
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 200 g tuńczyka w oliwie, szklanka ugotowanej białej fasoli, mała czerwona, cebula, świeży ogórek, mały pęczek rzodkiewek, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz
Przepis:
Ogórek i rzodkiewki pokroić w kostkę wielkości ziarenek fasoli, cebulę pokroić w piórka. Oliwę z tuńczyka, oliwę extra virgine i sok z cytryny wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki i zostawić, by sałatka się przegryzła.
Wiosenna wersja klasycznej toskańskiej sałatki z fasoli i tuńczyka z cebulą. Chrupiąca rzodkiewka i ogórek przyjemnie kontrastują z miękką fasolą. Sałatka bardzo zyskuje, jeśli tuńczyk jest wysokiej jakości, soczysty, w sporych kawałkach, najlepiej ze słoika.