Przepis na: Młode warzywa z pieca

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • pęczek młodej marchewki, pęczek zielonych szparagów, 1/2 kg młodych ziemniaków
    sos: 200 ml śmietany 18 proc. bio, 2 łyżki musztardy diżońskiej, łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, cukier, oliwa

Przepis:

Młode warzywa z pieca
Szparagi obrać obieraczką do warzyw i odciąć końcówki. Ziemniaki i marchewki oskrobać, przekroić wzdłuż na pół, jeśli są spore. Warzywa posolić i zmieszać z oliwą. Ułożyć na dużej blasze i wstawić do gorącego piekarnika (200°C). W trakcie pieczenia kilka razy potrząsnąć blachą, aby nie przywarły.
Wymieszać śmietanę z musztardą, szczypiorkiem i przyprawami. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, delikatnie posmarować je z wierzchu sosem śmietanowym i piec jeszcze 10 minut, zwiększając opiekanie od góry, by się przyrumieniły.
Podawać gorące jako osobne danie z resztą sosu śmietanowego i sałatą lub jako dodatek do dania głównego.

Zobacz inne przepisy