Przepis na: Szparagi solo

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • młode cienkie szparagi, łyżeczka oliwy, łyżeczka soku z cytryny, ew. łyżeczka wody mineralnej, płaska łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki, szczypta soli

Przepis:

Szparagi solo
Szparagi opłucz, obierz, odkrój twarde części, zwiąż nitką w pęczek, gotuj ok. 20 minut (najlepiej w specjalnym garnku i z wystającymi z wody końcówkami).
Zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą, natką, ew. dodaj nieco wody mineralnej, by sos był rzadszy.
Polej ciepłe szparagi sosem. Starszemu dziecku zaproponuj posypane posiekanymi, uprażonymi na patelni orzechami włoskimi

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Szparagowy "hash"

    zależy od wielkości kostki ziemniaczanej). Po kwadransie dorzucam do ziemniaków cebulę i podsmażam całość ok. 2 minuty. Następnie dodaję wysmażony boczek i szparagi, solę i pieprzę mieszankę, po czym przykrywam patelnię pokrywką. Duszę warzywa ok. 5-8 minut, aż szparagi zmiękną. W tym czasie smażę

Zobacz inne przepisy