Przepis na: Tzatziki

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • ogórek świeży gruntowy, pół kubka gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego naturalnego, pół ząbka czosnku, szczypta soli, posiekane listki świeżej mięty lub melisy

Przepis:

Tzatziki
Ogórek umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok, którym podeszły. Dodaj zmiażdżony czosnek, jogurt lub serek, dopraw solą i ziołami. Wymieszaj.
Podawaj przystrojone listkami ziół. Traktuj jako przekąskę lub dodatek np. do grillowanych warzyw.

Tzatziki - Zdjęcia

Tzatziki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Co robicie do jedzenia w takie upały?

    Dziekuje za pomysly. U ns dzisiaj mlode ziemniaczki, kalafior z harissa z piekarnika, jajko sadzone i tzatziki.

  • Re: Niedoscignione danie

    Tzatziki nigdy nie smakowały mi tak jak w Grecji. -- Czy ktoś wie kiedy przyjdzie wiosna 2019?

  • Re: Jogurt naturalny

    zjedz sobie grecki dodatkiem owoców, np z pomarańczą lub z mrożonymi jagodami. albo na słono jako tzatziki lub sos czosnkowy. u nas w domu nikt nie tknie słodzonych jogurtów.

  • Re: Nagonka na szczupłych

    Wchodzi i czasem się trafia. Tzatziki się sprawdza dobrze i nie psuje mi makro. -- --- Sundry: "Chcesz dowcipu, obejrzyj komedię. Chcesz inteligencji, idź do Mensy. To jest forum, tu się tylko bzdury wypisuje:)"

  • Re: Przepis na sos...

    To może coś w stylu tzatziki ?

  • Re: Wasze ulubione warzywo.

    Ogórek - świeży, małosolny, kiszony. Mizeria, tzatziki, podżeranie prosto ze słoików. Nie wiem jak żyć bez ogórków.

  • Re: Kulinarnie - spróbowane na wyjeździe i...

    Chili con carne z chudą wołowiną w kawałkach zamiast mielonego mięsa. Z Austriackich Alp. Pieczone ziemniaki z pastą z czerwonej fasoli z meksykańskiej knajpy w Warszawie. Tzatziki robione z favity mlekowity, które dziwnym trafem ma ten sam smak co oryginalne greckie w Grecji. Czosnkowe sosy na

  • Chłodnik!!

    Przypomniała mi się jedna potrawa z polskiej (no dobrze, niech będzie, że z litewskiej) kuchni, którą uwielbiam. W ogóle bardzo lubię wszelkie połączenia kwaśnego mleka/jogurtu/kefiru z ogórkiem czy innymi warzywami, ziołami, czosnkiem, jak tzatziki, czy hinduska raita.

Zobacz inne przepisy