Przepis na: Tarta orzechowo-truskawkowa
Zg³o¶ b³±d
Sk³adniki(
):
- ciasto: 200 g m±ki, szklanka lekko upra¿onych kruszonych orzechów, 1/3 szklanki br±zowego cukru, 120 g zimnego mas³a, ¿ó³tko, szczypta soli
krem: 100 g bia³ej czekolady, 250 g serka mascarpone, truskawki
Przepis:
M±kê, orzechy, cukier i sól utrzeæ w malakserze. Dodaæ ¿ó³tko i mas³o pokrojone w drobne kawa³ki, szybko zagnie¶æ kruche ciasto. Je¶li nie chce siê po³±czyæ, dodaæ ³y¿kê-dwie zimnej wody. Wy³o¿yæ ciastem formê do tarty i sch³odziæ w lodówce. Nak³uæ ciasto widelcem w wielu miejscach.
Piec w gor±cym piekarniku, a¿ bêdzie z³ote.
Czekoladê rozpu¶ciæ w garnku ustawionym nad par±. Lekko przestudzon± wymieszaæ z mascarpone. Kremem posmarowaæ ostudzony spód i ob³o¿yæ gêsto truskawkami pokrojonymi w grube plasterki.