Przepis na: Tarta orzechowo-truskawkowa

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • ciasto: 200 g mąki, szklanka lekko uprażonych kruszonych orzechów, 1/3 szklanki brązowego cukru, 120 g zimnego masła, żółtko, szczypta soli
    krem: 100 g białej czekolady, 250 g serka mascarpone, truskawki

Przepis:

Tarta orzechowo-truskawkowa
Mąkę, orzechy, cukier i sól utrzeć w malakserze. Dodać żółtko i masło pokrojone w drobne kawałki, szybko zagnieść kruche ciasto. Jeśli nie chce się połączyć, dodać łyżkę-dwie zimnej wody. Wyłożyć ciastem formę do tarty i schłodzić w lodówce. Nakłuć ciasto widelcem w wielu miejscach.
Piec w gorącym piekarniku, aż będzie złote.
Czekoladę rozpuścić w garnku ustawionym nad parą. Lekko przestudzoną wymieszać z mascarpone. Kremem posmarować ostudzony spód i obłożyć gęsto truskawkami pokrojonymi w grube plasterki.

Tarta orzechowo-truskawkowa - Zdjęcia